Tursku pogodila suša, Istanbul bi mogao za 45 dana ostati bez vode

Nova zračna luka, novi most, nove prometne ceste i autoceste, ništa od toga neće riješiti problem suša u Turskoj

IZVORavaz.ba

Zbog slabih kiša i dugog perioda suše, velikim gradovima diljem Turske prijeti nestašica vode unutar idućih nekoliko mjeseci. Istanbulu je ostalo vode za manje od 45 dana.

Gradonačelnik Ankare Mansur Javas (Yavas) rekao je ranije ovog mjeseca da glavni grad Turske ima u branama i rezervoarima vode za još samo 110 dana.

Izmir i Bursa, iduća dva najveća turska grada, također se bore s nedostatkom vode, a poljoprivrednici na područjima na kojima se proizvodi pšenica upozoravaju na moguću propast usjeva.
Rekordna niska količina padavina
U drugoj polovini 2020. godine Turska je imala rekordno nisku količinu padavina te je Uprava za vjerska pitanja prošlog mjeseca zamolila vjerske vođe da mole za kišu, piše The Guardian.

Turska već duže vrijeme daje prioritet privrednom rastu nad brigom za okoliš te je ostala jedina zemlja G20, osim SAD, koja još nije ratificirala Pariški sporazum iz 2015. godine.

Područja slivova se pretvaraju u urbana
– Svi znaju da se vodeni sljevovi moraju očuvati, posebno zbog ovakvih epizoda suša koje postaju sve ozbiljnije i dugotrajnije. No, u Istanbulu se glavna područja slivova, poput nekih preostalih šuma i poljoprivrednih zemljišta, pretvaraju u urbane dijelove.

Nova zračna luka, novi most, nove prometne ceste i autoceste, ništa od toga neće riješiti problem suša u Turskoj – rekao je Umit Sahin, koji predaje klimatske promjene i politiku zaštite okoliša na istanbulskom sveučilištu Sabanci.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe