14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Turska sa 60 miliona KM jača Oružane snage Bosne i Hercegovine

IZVORklix.ba

U sporazumu koji je sada u procesu konzultacija i kojeg treba potvrditi Parlamentarna skupština BiH stoji da naznačeni dio alociranih sredstava može se iskoristiti u sljedećih pet godina, počevši od datuma obavijesti koju uputi Ured vojnog atašea Ambasade Republike Turske Vijeću ministara Bosne i Hercegovine.

“Vijeće Ministara BiH će dostaviti popis zahtjeva, uključujući prioritete, o
kojima će se odlučivati u okviru određenog projekta, uzimajući u obzir alocirana
sredstva za proces nabavke. Popis se dostavlja Ministarstvu državne odbrane
Republike Turske kroz diplomatske kanale. Uplate se vrše nakon što Vijeće ministara BiH obavijesti Ministarstvo državne odbrane republike Turske diplomatskom notom kroz diplomatske kanale da je roba primljena u potpunosti i neoštećena, u skladu sa uvjetima ugovora i procedurama inspekcije kako je zatraženo u procesu nabavke koji je sproveden u koordinaciji sa Ministarstvom državne odbrane Republike Turske”, navedeno je u njemu.

Naša zemlja se ugovorom mora obavezati i da opremu neće ustupiti ili prodati trećoj strani, niti je izuzeti iz inventara bez saglasnosti Turske.

Pored pomoći u vojnoj opremi, Turska je namijenila i preko milion maraka za obuku pripadnika Oružanih snaga BiH u centrima za obuku Turskih oružanih snaga.

Bosna i Hercegovina je već od Turske dobivala ovakvu vrstu pomoći, ali nikad u ovolikom iznosu. Turska vojno pomaže i Crnu Goru, a nedavno je sklopljen sporazum u vrijednosti od 15 miliona eura.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe