10.4 C
Bihać
Četvrtak, 5 Oktobra, 2023

Turska poručila: Nećemo zaustavljati sirijske izbjeglice da dođu u Evropu

IZVORAvaz.ba

Stotine migranata prošle su u petak preko sjeverozapada Turske prema granicama s Grčkom i Bugarskom, javljaju turski mediji, nakon što je visoki dužnosnik rekao da Ankara više neće zaustavljati sirijske izbjeglice da dođu u Evropu.

Turska je u četvrtak saopćila da su u turskom zračnom napadu sirijskih vladinih snaga u Siriji, na sjeverozapadu regije Idlib, u četvrtak poginula 33 turska vojnika.

Jedan turski dužnosnik potom je rekao je da je turskoj policiji, obalskoj straži i pograničnim sigurnosnim službama naređeno ne zaustavljaju migrante i izbjeglice da preko kopna ili mora prelaze u Evropu, a u iščekivanju dolaska novih izbjeglica iz Idliba.

Novinska agencija Demiroren rekla je da je bilo oko 300 migranata, uključujući žene i djecu, u grupi koja je oko ponoći krenula prema granicama između dvije zemlje Evropske unije – Grčke i Bugarske i turske pokrajine Edirne.

U toj grupi su Sirijci, Iranci, Iračani, Pakistanci i Marokanci.

Migranti su se okupili i u zapadnom turskom obalnom okrugu Ajvačik u provinciji Čanakale kako bi brodom putovali do grčkog otoka Lezbos.

Agencije navode da nisu nezavisno mogli potvrditi te navode, kao i da nisu uspjeli potvrditi vjerodostojnost videosnimaka migranata koje je objavila turska provladina televizija.

Turska televizija NTV prikazala je snimke ljudi koji idu kroz polja noseći rance na leđima i navela da izbjeglice pokušavaju prijeći granicu Kapikule i ući u Bugarsku, ali da im to nije dozvoljeno.

Također, turska televizija izvještava da je ista grupa migranata potom pokušala doći do granice Pazarkule i pređe u Grčku, ali da nije jasno šta se potom dogodilo.

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdoan (Recep Tayyip Erdogan) više je puta upozoravao da će otvoriti vrata migrantima koji putuju u Evropu. Ukoliko to učini, prekršio bi obećanje koje je dao EU, zbog čega bi Evropa promijenila svoj stav prema situaciji u Idlibu, ocjenjuje.

Oko milion civila raseljeno je od decembra u Siriji u blizini turske granice, dok su sirijske vladine snage podržane ruskim snagama zauzele teritorije koje su držali sirijski pobunjenici koje podržava Turska, stvarajući najgoru humanitarnu krizu u devetogodišnjem ratu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe