13.1 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Turska najavila vojne vježbe na istočnom Mediteranu

Dvije članice NATO-a uvučene su u ogorčeno sporenje oko kontrole nad vodama istočnog Mediterana koje je eskaliralo nakon što je Ankara poslala brod za seizmička istraživanja u spornu regiju u ovom mjesecu, u potezu koji je Atina nazvala nelegalnim.

Dvije zemlje su u sporu oko pretenzija nad ugljikohodratnim resursima zbog suprotstavljenih stavova o obimu njihovih kontinentalnih školjki u vodama u kojima se nalaze većinski grčki otoci.

Turska mornarica danas je objavila svoju posljednju obavijest, poznatu kao Navtex, tvrdeći da će održati vojne vježbe bojevom municijom na istočnom Mediteranu kod obale Iskenderuna, sjeveroistočno od Kipra.

Portparol turskog ministarstva vanjskih poslova Hami Aksoy izjavio je da razmještanje francuskog vojnog aviona na grčki dio Kipra predstavlja kršenje sporauzuma o kontroli i upravljanju otokom nakon što je stekao nezavisnost od Britanije u 1960.

Aksoy je kazao da francuski stav opasno ohrabruje Grčku i Kipar da dodatno eskaliraju napetosti u regiji.

Kipar je podijeljen od 1974,. nakon turske invazije pokrenute zbog puča koji je potaknula Grčka. Kiparski Grci većina su na jugu otoka, a kiparski Turci nastanjuju sjever, prenosi Reuters.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe