7.8 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Turistička zajednica Bihaća sa grupacijama privrednika i udruženja

Turistička zajednica Grada Bihaća održala je seriju sastanaka sa grupacijama privrednika i udruženja koji direktno učestvuju u razvoju turizma ili imaju potencijal da budu dio turističke ponude grada Bihaća. Tako smo proteklih sedmica održali sastanke sa rafterima, biciklistima, planinarima, turističkim vodičima i predstavnicima starih zanata i saznali njihovo gledanje na destinaciju Bihać i razvoj turizma u našem gradu, kao i problemima s kojima se susreću u svome radu.

Sa predstavnicima raftera dogovorena je zajednička suradnja na projektu Ekoregate koja bi drugi put trebala ploviti rijekom Unom početkom aprila mjeseca, a koja pored ekološkog ima i edukativni značaj i učvršćuje poziciju ovog kraja kao prostora gdje ljudi ulažu trud da žive u simbiozi sa prirodom. Predstavnici raftera između ostalog istakli su i kao jedan od problema neregistrirane pojedince koji obavljaju usluge raftinga na rijeci, kao i da je cijena ulaznice u Nacionalni park Una (12 KM) za agencije prevelika te umanjuje konkurentnost u odnosu na iste usluge na drugim rijekama u državi i regionu. Iskazana je zajednička spremnost da se promišlja razvoj avanturističkog festivala koji će ovaj kraj dodatno promovirati ali i pozicionirati kao destinaciju aktivnog turizma.

Biciklisti i planinari, mnogim događajima koji organiziraju, ali i stilom života koji promoviraju važan su dio turističkog ekosustava. Svjesni da grad Bihać ima velike prednosti u pogledu prirodnih šumskih staza koje se već koriste za rekreaciju i bicikliranje usaglašeno je da se u Programu razvoja turizma za 2020.godinu planira projekat adekvatne signalizacije i info tabli na mreži šumskih staza, kao i digitalnoj verziji profila staza putem web stranice turističke zajednice koja bi uskoro trebala biti online. Turistički vodiči istakli su problem nepostojanja javnog wc-a u centru grada, parkirališta za autobuse kojima dolaze organizirane posjete, tj. grupe, kao i slabe dostupnosti domaćih proizvoda i kvalitetnih suvenira na turističkim rutama koje se obavljaju u centru grada. Na promišljanje kako stare zanate staviti u svrhu zaključeno je da je opravdana težnja obrtnika za jednin obrtničkim centrom gdje će se nalaziti preostale zanatlije i koji bi u tom prostoru u određenim terminima mogli prezentacijski raditi svoje usluge za sve zainteresirane.

Turistička zajednica Grada Bihaća planira otpočeti aktivnosti oko izrade petogodišnje strategije razvoja turizma u kojoj bi osim stručnjaka, sudjelovali i hotelijeri, iznajmljivači, turistički vodiči, ali i svi zainteresirani građani, poduzetnici i obrtnici. Cilj je da zajednička iskustva u turizmu, mišljenja i prijedlozi,
postanu temeljne smjernice u određivanju turističkog razvoja Grada Bihaća i dugoročnom promišljanu destinacije s ciljem upravljanja destinacijom, umjesto dosadašnje prakse da destinacija upravlja s nama.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe