4.9 C
Bihać
Nedjelja, 10 Decembra, 2023

Trogodišnji Ahmed iz Gaze preživio tri izraelska napada, amputirane mu obje noge

Trogodišnji Ahmed Shabat iz Gaze preživio je čak tri brutalna izraelska napada i sada se nalazi na liječenju u bolnici Shuhada al-Aqsa u Deir al-Balahu.

Dječak, koji još nije ni svjestan šta se sve dešavalo proteklih sedmica u Gazi, u prvom napadu 7. oktobra izgubio je roditelje i četvero braće i sestara, nakon čega su brigu o njemu preuzeli rođaci njegovog oca.

Nakon drugog napada na četvrt Sheikh Radwan, gdje je izgubio očevu rodbinu, mališan je zajedno sa daidžom smješten u školu Ujedinjenih nacija za pomoć palestinskim izbjeglicama (UNRWA) u izbjegličkom kampu Nuseirat.

Tamo su doživjeli treći izraelski napad u kojem je njegov daidža ubijen, a Ahmed teško povrijeđen zbog čega su mu ljekari morali amputirati obje noge iznad koljena.

Ljekari ističu da dječak stalno traži roditelje, želi da ustane i prohoda. Nije svjestan da su mu roditelji mrtvi i noge da su mu amputirane.

Izrael je pokrenuo nemilosrdne zračne i kopnene napade na Pojas Gaze nakon prekograničnog napada Hamasa 7. oktobra. Od tada je najmanje 11.500 Palestinaca ubijeno, među kojima oko 7.900 žena i djece, dok je više od 29.800 povrijeđenih.

Hiljade zgrada, uključujući bolnice, džamije i crkve, oštećene su ili uništene u izraelskoj ofanzivi.

Izraelske vlasti revidirale su broj ubijenih Izraelaca od 7. oktobra na oko 1.200.​

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe