Trikovi da pobijedite anksioznost

IZVORavaz.ba

Anksioznost je fizički i emocionalni odgovor na opasnost. Često se javlja zbog malih stvari, veoma lako je izgubiti kontrolu zbog nje.

Ovi savjeti stručnjaka mogu vam pomoći da je pobijedite, ali i da se opustite i zabavite.

1. Zastanite i nasmijte se – Ostavite sve šta radite, stanite i nasmijte se. Istraživanja su pokazala da smijeh smanjuje nivo stresa i čini vas manje anksioznim.

2. Započnite terapiju bojama – Terapija bojama je odličan način da riješite problem anksioznosti. Možete je sprovesti na svojoj odjeći, ili obojiti zid određenom bojom ili bojama, poput nijansi plave, ljubičaste ili zelene. Ovu terapiju je lako sprovesti kada vidite koja boja prija vašim očima.

Slušanje muzike svakog dana može vam pomoći da prevaziđete anksioznost

3. Slušajte muziku koju volite – Slušanje muzike svakog dana može vam pomoći da prevaziđete anksioznost i da poboljšate svoje zdravlje.

Neka vam raspoloženje napravi plejlistu. Zbog ovoga nije loše uvijek imati slušalice kod sebe – tako nećete smetati drugima, a kad osjetite da se anksioznost povećava, samo uključite muziku i isključite se potpuno iz svega.

4. Isključite se u potpunosti – Isključite sve spravice za komunikaciju, privucite stolicu, podignite noge na nju i ne radite ništa. Provedite to vrijeme mudro – to znači da ne trebate gledati TV, ne koristite telefon, tablet i druge uređaje. Napravite opuštajuću kupku ili aromaterapiju.

Meditacija i vitamin B

Meditiranje povećava količinu sive materije u mozgu, što olakšava borbu sa stresom

Naučnici su otkrili da meditiranje povećava količinu sive materije u mozgu, što olakšava borbu sa stresom. Također, testirali su efekte meditacije na stres i anksioznost, i svaki put je ishod bio pozitivan.

Možete i prakticirati jogu kod kuće, koja predstavlja kombinaciju fizičkog naprezanja, meditacije i vježbi disanja koje smanjuju anksioznost.

Anksioznost utječe na naš um i tijelo, a da biste svom tijelu i umu obezbijedili neophodne hranljive materije, trebate jesti hranu bogatu omega-3 masnim kiselinama i B vitaminima.

Studije su pokazale da je vitamin B zaslužan za dobro mentalno zdravlje, a da omega-3 masne kiseline mogu smanjiti simptome depresije i anksioznosti. Osim toga, treba smanjiti unos šećera, procesuirane hrane i kofeina, jer će to rezultirati boljim psihičkim stanjem i lakšom borbom protiv stresa.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe