18.3 C
Bihać
Utorak, 17 Maja, 2022

Trenutno stanje zaraženih i izoliranih na podruju bosanskokrupske općine

Prema podacima Doma zdravlja Bosanska Krupa,ponedjeljak nosi slijedeće statistiku vezanu za broj zaraženih, broj izoliranih i bliskih kontakata usljed korona virusa: Trenutno na području bosanskokrupske općine je osam osoba kojima je potvrđen pozitiv nalaz na infekciju, u izolaciji se nalaze 43 osobe, a bliskih kontakata je 26.

Trenutno su dva pacijenta hospitalizirana u Kantononalnoj bolnici „Dr Irfan Ljubijankić“ u Bihaću , a ostali oboljeli su u kućnoj izolaciji, uz redovni kontakt s službom Doma zdravlja Bosanska Krupa, koja prati njihovo stanje. Jedna osoba, smještena u Kantonalnu bolnicu u Bihaću je u težem stanju i priključena je na respirator.

Iako su brojke oboljelih u odnosu na susjedne gradove USK-a niže,nadležni upozoravuju i pozivaju građane i građanke općine Bosanska Krupa da se pridržavaju onih najosnovnijih mjera zaštite kroz nošenje maske,poštivanje udaljenosti između ljudi,izbjegavanje okupljanja i održavanje lične higijene,odnosno, posebno pravilnog i čestog pranja ruku i provjetravanja prostorija.

U svoj brizi oko povećanog broja oboljelih na USK-a, te opreza i u malom broju zaraženih na području općine,bez isticanja imena i prezimena, jer na to nemamo pravo,pohvalimo i preporučimo postupak posljednje osobe koja je nakon testiranja ,osjećaja slabijih simptoma malaksalosti, dok je čekala ishod testa i samoizolarila se ,javno, po dobijanu pozitivnog testa na društvenim mrežama to javno objavila i o tome informirala svoje prijatelje ili sugrađane, koji su možda bili u kontaktu s tom osobom.

Toj osobi i svima želimo brzo ozdravljenje ,a zahvaljujemo se na redovnim podacima koje dobijamo iz Doma zdravlja Bosanska Krupa koje dobijamo ukoliko se dese promjene od zadnjeg izvještavanja.

Naime, stručnjaci zadnjih dana preporučuju da se treba smanjiti svakodnevno izvještavanje o brojkama vezanim za COVID 19, s preporukom da se to čini sedmičnim izvještajima,kako bi se smanjio dnevni pritisak na građane koji nisu zaraženi, a imaju već posljedice po njihov duševni mir,te presjekom sedmičnog izvještavanja imali kvalitetnije,realnije podatke koji mogu dati stvraniju sliku o porastu,smanjenu i procentu oboljelih,ozdravljenih u srazmjeru s brojem testiranih građana.

Takvom praksom su se djelomično vodili u Domu zdravlja Bosanska Krupa od početka komunikacije s medijima,prvenstveno, jer se često dešava da testirani građani, duže od 24 sata čekaju potvrde nalaza iz Sarajeva,a pri tom su, iz sigurnosti, izolovani ili samoizolovani u svojim domovima.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se