Treći dan protesta u Beogradu zbog intervjua sa silovateljem: Ženska trauma nije izvor prihoda

Više hiljada građana u Beogradu se okupilo ispred redakcije Informera nastavljajući višednevne proteste potaknute intervjuom sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem koji je objavljen u pomenutom listu.

Proteste, koji su počeli prije tri dana, pokrenula je organizacija “Ženska solidarnost” nakon što je srbijanski tabloid Informer objavio intervju sa serijskim silovateljem Igorom Miloševićem.

Kako prenosi srbijanski portal Danas, prisutni su nosili transparente s natpisima “Ljute smo”, “Ako se plašiš mraka zapalit ćemo ovaj grad”, “Ženska trauma nije izvor prihoda”, “Mnogo smo bijesne”, a čule su se i parole kojima se traži gašenje tabloida.

Protest se završio performansom kojim su organizatori ukazali na odnos tabloida prema slučajevima nasilja nad ženama, a potom je poslata poruka “Vidimo se ponovo”.

“Mi znamo da su sve ženske pobjede za ženska prava izborile žene same i niko drugi“, rekla je u svom govoru Jelena Riznić, jedna od učesnica protesta, osvrćući se na prijavu koju je Informer podnio protiv silovatelja kojeg su i sami intervjuisali, prenosi Danas.

Okupljeni zahtijevaju da redakcija Informera ukloni intervju, kao i da se ukinu državne subvencije za sve medije koji neetički izvještaju i pozivaju na poštivanje Kodeksa novinara Srbije.

Također, prisutni su tražili da se silovatelju odredi pratnja, kao i da se napravi registar silovatelja.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]