15.1 C
Bihać
Utorak, 17 Maja, 2022

TREBAJU NAM PSIHOLOZI: Korona će ostavljati posljedice na psihu ljudi i dvije godine nakon krize

Pred posebnim izazovom su prosvjetni radnici, ali i roditelji s obzirom na to da je počela nova školska godina. Jesen je na pragu, a to znači dodatni oprez zbog sezonske gripe i virusa.

Sve su to razlozi zbog kojih Goran Čerkez, pomoćnik federalnog ministra zdravlja, cijeni da je upravo sada idealan trenutak za ministarstva obrazovanja da zaposle psihologe, jer su potrebni ne samo za djecu, već i za nastavnike i roditelje, prenosi “Oslobođenje”.

– Uloga psihologa u ovoj situaciji je iznimno velika i svi bi trebali shvatiti da, osim traume koju doživljavamo kroz koronavirus, ova situacija budi i vraća sjećanja na rat i ratne traume, kao i transgeneracijske traume. Ova kriza ostaviće velike posljedice na mentalno zdravlje i najmanje još dvije godine nakon krize moraćemo obezbijediti programe psiho-socijalne podrške ovim kategorijama. Strah, nesigurnost i ekonomska neizvjesnost su samo neki od razloga ugroženosti mentalnog zdravlja. Uložimo u zapošljavanje psihologa i programe prevencije mentalnog zdravlja u školama ako želimo da razvijamo normalno, zdravo i produktivno društvo. Bez zdravog društva, nema ni ekonomskog razvoja – poručio je Čerkez na svom Facebook profilu.

Izvor: krupljani.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se