Trebaju li roditelji provjeravati mobitele svoje djece? Evo što kažu psiholozi

Internet svijet jedno je od najopasnijih mjesta kojem djeca svakodnevno imaju pristup, a ujedno i mjesto gdje provode veliki dio vremena. Roditelji, pokušavajući poštivati privatnost svoje djece, njihovom mobitelu nemaju pristup, a i ne pokušavaju ga dobiti. Je li to pogrešno? Moglo bi biti, tvrde stručnjaci.

Naime, danas sve veći broj djece ima mobitele koji su postali nužno zlo. Istraživanja provedena na ovu temu pokazala su da, iako imaju i svojih prednosti, mobilni telefoni kod djece i mladih dovode do raznih problema s koncentracijom i ispadima bijesa. Isto tako, djeca su podložna negativnim utjecajima društvenih mreža koji mogu biti vrlo opasni.

Upravo zbog toga sve se više govori o tome bi li zadatak roditelja trebao biti redovito provjeravanje sadržaja koji njihovo dijete ima na mobitelu. To je još uvijek vrlo kontroverzna tema jer, s jedne strane, ipak se radi o njihovoj sigurnosti, dok je s druge strane riječ o povjerenju i privatnosti.

Što kažu stručnjaci?

”Odgovor je kompliciran i ovisi o mnogo različitih faktora. Naime, morate uzeti u obzir nekoliko čimbenika kao što su dob, je li pregledavanje njihovog telefona bio dio vašeg dogovora kada su dobivali telefon i hoće li biti prisutni dok ga vi budete pregledavali”, objašnjava liječnica Megan Moreno.

”Mnogo sam puta čula da je pregledavanje telefona djeteta bez dopuštenja jednako kao i čitanje njegovog dnevnika. Kao netko tko je držao svoj srednjoškolski dnevnik pod ključem, ovo zvuči vrlo ponižavajuće za djecu, ali i štetno za odnos između roditelja i djeteta. Ipak, i dalje je važno biti svjestan onoga što vaša djeca rade na mobitelu”, dodaje.

S njom se slaže i Sophie Pierce, psihologinja za djecu i adolescente iz Los Angelesa. “S tehnologijom dolazi određena količina rizika, a pregledavanje djetetovog telefona može mu pomoći da se nosi s odgovornošću na siguran način”, objašnjava.

Da bi se djeci omogućilo sigurno korištenje tehnologije, potrebno ih je educirati i razgovarati s njima, ukazati na sve opasnosti koje prijete na internetu kako bi bili svjesni svega što ih čeka. Naime, upravo je roditeljski posao djetetu pružiti smjernice i emocionalnu podršku, bez obzira na to o kojoj se stvari radilo, zaključuju stručnjaci.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]