24.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 23 Maja, 2022

Traže se rješenja za plaće uposlenima u zdravstvu USK-a

Još se ne stišavaju reakcije na sjednicu Skupštine Unsko-sanskog kantona i neusvajanje dokumenata i odluka za potrebnih za isplate plaća u zdravstvu. Ukoliko ne dođe do usvajanja odluke o privremenom finansiranju, u pitanje će doći i isplata plaća za januar za oko šest hiljada budžetskih korisnika.

Ljekari i zdravstveni i danas su bili jasni. Ukoliko ne dobiju decembarsku plaću do kraja mjeseca, prestaju raditi.

„Kolektivni otkaz svih ljekara ili većine ljekara koji su spremni na to pristati, da se po isteku tog roka za isplatu plaće koji je Zakon o radu predvidio ljekari ne pojave na poslu“, kaže dr. Amir Rekić, predsjednik Strukovnog sindikata doktora medicine i stomatologije u Kantonalnoj bolnici Bihać

Predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Doma zdravlja Bihać Ekrem Tutić kaže kako će ih slijediti.

Stav nisu promijenili ni političari.

„Mi nismo promijenili svoj stav – Vladi ne možemo dati podršku, a posebno nakon što smo informisani da je jutros isplaćena plaća u Domu zdravlja Cazin. Za jučerašnjom predstavom nije bilo nikakve potrebe i jutrošnje isplate plaća u domovima zdravlja potvrđuju da su zdravstveni radnici jučer bili zloupotrebljeni i iskorišteni“, navodi Jasmin Musić, predsjednik Kluba SDA u Skupštini USK-a.

Informaciju o isplati plaća u domovima zdravlja potvrdio je i ministar zdravstva, rada i socijalne politike Unsko-sanskog kantona Muris Halkić, koji nam je rekao da su danas isplaćene plaće u Cazinu, Bužimu i Bosanskom Petrovcu. Ministar je rekao da će i tokom sutrašnjeg dana doći do isplata, ali da se radi se o vlastitim sredstvima i rezervama domova zdravlja, a ne o tranšama Zavoda zdravstvenog osiguranja. S obzirom na to da se radi o vlastitim sredstvima, tu isplatu ne mogu izvršiti najveće zdravstvene ustanove, poput bolnica u Bihaću i Sanskom Mostu i domova zdravlja u Bosanskoj Krupi i Bihaću. Ipak, ministar je optimističan i tvrdi da će problem biti riješen u narednih sedam dana.

Predsjedavajući Skupštine USK-a Razim Halkić (SDP) nudi nešto drugačije rješenje: „U nekim neslužbenim razgovorima sa premijerom i ekipom koja vodi Vladu moj je stav bio u jednoj varijanti da podnesu ostavke, da idu u tehnički mandat, da bi prebacili teret na sve zastupnike kako pozicije uvjetne, tako i opozicije, nezavisnih, odnosno ove četvorke koja se sad grupirala. Samim tim bi teret bio na svih 30, odnosno 29 prisutnih zastupnika“.

Halkić od sinoć vodi pregovore oko termina vanredne sjednice Skupštine na kojoj bi se trebala naći odluka o privremenom finansiranju kantona, ali još nema informacija kada bi to moglo biti. Neslužbeno, opcija je čak i vikend, ali mnogo realnije je da to, ipak, bude početkom iduće sedmice.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se