4.7 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Tramp: Odobrena Pfizerova vakcina u SAD, prve doze u naredna 24 sata

IZVORavaz.ba

Američka savezna agencija za lijekove i hranu (FDA) objavila je da je odobrila korištenje Pfizerove vakcine protiv Covida-19, a prve vakcinacije očekuju se za nekoliko dana, što bi trebalo značiti prekretnicu u SAD gdje je pandemija konoravirusa već odnijela više od 295.000 života.

FDA je izdao hitnu dozvolu za upotrebu cjepiva koje je Pfizer razvio s njemačkim partnerom BioNTechom i koje je pokazalo 95-postotnu učinkovitost u prevenciji Covida.

Agencija je objavila da se vakcina može davati osobama u dobi od 16 godina i starijima. Očekuje se da će zdravstveni radnici i starije osobe u ustanovama za dugotrajnu njegu biti glavni primatelji prve tranše od 2,9 miliona doza.

Početkom iduće sedmice počinje vakcinisanje
– Prvo vakcinisanje obavit će se u manje od 24 sata. Ponosan sam što mogu reći da smo osigurali besplatno cjepivo za sve Amerikance – izjavio je američki predsjednik Donald Tramp (Trump) u videu objavljenom na Twitteru.

Američka vlada objavila je da će početi distribuirati vakcinu diljem zemlje odmah nakon odobrenja FDA, a da će prva vakcinacija početi početkom iduće sedmice.

Milioni Amerikanaca moglo bi se vakcinisati već u decembru, posebno ako bude ubrzo bude odobrena i Modernina vakcina.

Pfizerova vakcina prvo je odobrena u Velikoj Britaniji ranije ovoga mjeseca, a Britanci su se počeli vakcinisati u utorak.

Kanada je također odobrila korištenje te vakcine i očekuje se početak vakcinisanja iduće sedmice. I Meksiko i Bahrein također su odobrili upotrebu vakcine.

Distribucija Pfizerove vakcine je kompleksna i izazovna jer se ono mora čuvati na -70 stepeni.

Ista tehnologija
Ostale vakcine u visokoj fazi razvoja uključuju Modernino, koje bi moglo dobiti hitno odobrenje FDA za upotrebu najranije idućega tjedna, potom AstraZenecino, koje je napravljeno u suradnji sa sveučilištem Oxford te Johnson&Johnsonovo.

Modernina vakcina koristi istu tehnologiju kao i Pfizerovo, ali ne mora biti pohranjeno na subarktičkim temperaturama.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe