13.1 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Topli pijesak uklanja bol

IZVORavaz.ba

Način primjene

Za razliku od njega, pijesak upija znoj pa je sam kontakt s kožom uvijek suh te je tako i toplina koju predaje “suha”. Pijesak je medij za prijenos toplote, a zbog svojih fizikalnih osobina koje mu dozvoljavaju dugo i polagano isijavanje akumulirane toplote te upijanje vlage (znoja) pogodan je za upotrebu kod mnogih bolnih stanja. 

Pijesak nije više često upotrebljavan u fizikalnim terapijama, zbog kompliciranog načina primjene u zatvorenim prostorima. Za razliku od sunčanja, koje zagrijava cijelo tijelo, pijesak se može staviti samo na jedan dio tijela te tako ograničiti njegovo djelovanje i pojačati ga.

Kasna faza

Ovako primijenjena toplota posebno je djelotvorna kod uznapredovalih artroza kuka, koljena i skočnog zgloba, hroničnih bolova u leđima, reumatoloških oboljenja, kasnoj fazi liječenja kod oštećenja ili puknuća mišića i/ili tetiva te mnogim drugim stanjima.

Prije većeg izlaganja terapiji pijeskom važna je konsultacija s fizijatrom, jer nisu sva stanja i oboljenja u svim svojim fazama pogodna za ovakav tretman.

Jača srce

Oni koji nemaju zdravstvenih problema trebaju znati da je topli pijesak primijenjen na nakupine celulitisa djelotvoran i pomaže u njegovom smanjenju. Ako se cijelo tijelo ili veći njegov dio zaroni u topli pijesak, efekt ovog postupka sličan je efektu saune, jača srce i poboljšava arterijsku i vensku cirkulaciju.

Za sve ovo osoba mora biti potpuno zdrava, jer je podražaj na sve organske sisteme intenzivan.

Provođenje procedure

Bolni dio tijela se zatrpa pijeskom (pazite da se ne opečete). Toplina treba biti intenzivna, ali ne treba osjećati pečenje. Tako treba provesti između 10 i 20 minuta, a zatim odstraniti pijesak s tijela. Odmoriti se 10 minuta i zatim se rashladiti vodom. 

Tu proceduru ponovite jednom do najviše tri puta na dan. Ako se u bilo kojem trenutku osjeti neugodnost ili da se bolovi pojačavaju, odmah sve treba prekinuti i rashladiti se pod tušem. Ista je procedura za celulitis.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe