Tlo se tokom zemljotresa u Petrinji spustilo za više od 10 centimetara

IZVORavaz.ba

Inžinjer šumarstva i konsultant u međunarodnoj firmi CGI zadužen za područje posmatranja planeta Alen Berta objavio je na Facebooku satelitske snimke koji otkrivaju da se tlo u Petrinji zbog razornog zemljotersa spustilo više od 10 centimetara. On je objavio i analizu snimaka.

– Sateliti pokazuju puni razmjer katastrofe. Uspoređujući snimke radarskog satelita Sentinel 1 od 18.12. i 30.12. vidimo da se tlo zapadno od Petrinje približilo satelitu za 44 cm na najizraženijem dijelu, dok se tlo same Petrinje spustilo (udaljilo od satelita) za od 10 do 30 cm. Ta područja su radijusa po 10 km. Međutim, u pojasu opasanog linijom Popovača, Sunja, Kostajnica, Dvor uočavamo također pomak od par centimetara što je ipak bilo pogubno za mnoge kuće oštećene ratom i vremenom – napisao je Berta.

Dodao je i da je ovoliko pomicanje tla većeg opsega nego prilikom razornih potresa koji su se dogodili u Italiji prije 3-4 godine.

– Samo da podsjetim da se u zagrebačkom potresu tlo pomjerilo samo par centimetara u samom epicentru, dok je u samom gradu to bilo par milimetara – naveo je Berta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe