Tito je bio veliki ženskaroš. Sa prvom ženom imao je četvero djece, najveća ljubav bila mu je sekretarica

Josip Broz Tito je bio jugoslavenski komunistički revolucionar, državnik, diplomata, lider Saveza komunista Jugoslavije, doživotni predsjednik Socijalističke Federativne Republike Jugoslavije i – veliki ženskaroš.

Iako na prvi pomen njegovog ljubavnog života svima na pamet padne Jovanka Budisavljević, Tito je volio i druge žene i bio je u braku i pre nje, prenosi Nova.rs.

Tito: Prva supruga Ruskinja
Njegova prva supruga je bila Ruskinja Pelagija Belorusova. Prvo su sklopili crkveni brak, a zatim i građanski u junu 1919. godine.

Za Tita se udala kada je imala samo 14 godina. Njemu je tada bilo 26. Upoznala ga je kao ratnog zarobljenika kada ga je spasila od kontrarevolucionara.

Tito i Pelagija su imali četvoro djece. Prvo je umrlo odmah po rođenju. Drugo dvoje su umrli kao djeca. Preživjelo je samo četvrto dete.

Nakon Titovog hapšenja 1928. zbog komunističke propagande, Pelagija se sa sinom vratila u Rusiju. Tito je po izlasku iz zatvora bio ljut na nju jer je sina Žarka dala u dom za nezbrinutu djecu.

Zvanično su se razveli u aprilu 1936. godine.

Drugi put Tito se oženio u oktobru 1936. godine u Moskvi Lucijom Bauer. Njeno je pravo ime bilo Ana Koenin. Ona je bila udata za jednog visokog službenika njemačkih komunista, koji je nakon dolaska Hitlera na vlast uhapšen i osuđen na 15 godina zatvora.

Ilegalni rad
Međunarodna organizacija Crvene pomoći potom je organizovala odlazak njegove supruge u Moskvu, gdej je dobila pseudonim Lucija Bauer.

Tito i Lucija su se vjenčali 1936. On je tada imao 44 godine. Ona navodno 22. Nedugo nakon vjenčanja Tito je “otišao na ilegalni rad u Jugoslaviju”. Slao joj je ljubavna pisma, uvjeravajući je da je ljubav njegovog života.

Nakon što ju je Staljinova tajna policija optužila da je njemački špijun, Lucija je 1937. streljana u moskovskom zatvoru.

Brozova sljedeća velika ljubav bila je bila Herta Has. Bogata Slovenka jevrejskog porekla od njega je bila mlađa 22 godine. Biografi se još uvijek ne slažu potpuno jesu li se ona i Tito uopće vjenčali.

Dok jedni tvrde da su to učinili 1939. u Zagrebu, drugi govore da ta veza nikad nije bila ozakonjena.

Ono oko čega se slažu jeste da je Tito, dok je bio s Hertom, imao ljubavnicu Davorjanku Paunović kojoj tada nije bilo ni 20 godina. U isto vrijeme, Herta je Titu rodila sina Aleksandra Mišu Broza.

Tokom rata Tito je upoznao Davorjanku Zdenku Paunović. Ona je kasnije postala njegova sekretarica i domaćica Belog dvora gde je Tito živio.

Krenula na front
Nakon četiri godine ljubavi s Hertom, Zdenka je zauzela mjesto uz velikog vladara. Kad je počeo Drugi svjetski rat, ona je krenula sa njim na front.

S Titom je prošla kroz najteže situacije. Navodno je i nekoliko puta mijenjala identitet. Govorilo se da ima veliki utjecaj na Tita i da je kasnije kao predsjednik odluke donosio po njenim sugestijama.

Koliki je njen utjecaj bio govori i to da je na jednom sastanku najužeg partijskog rukovodstva tema bila samo ona.

Tada im je Tito rekao:

“Radite šta hoćete, ali ja bez nje ne mogu“.

Prema službenoj verziji, Davorjanka je preminula 1946. godine od tuberkuloze. Tito ju je sahranio u dvorištu Belog dvora u Beogradu jer mu je bila najveća ljubav, piše net.hr.

Njeno ime kasnije se nije pominjalo. Ubrzo će njeno mjesto zauzeti svima poznata prva dama Jugoslavije.

Jovanka Budisavljević bila je 32 godine mlađa od Tita. U ratu se istakla kao mlada partizanka. Imala je i čin majora.

Desant na Drvar
Tito ju je upoznao u vrijeme desanta na Drvar. Kasnije ju je doveo u svoju rezidenciju gdje ju je zaposlio kao domaćicu.

Pojedini izvori tvrdili su da je Jovanka praktično politički namještena Titu kako bi se on malo smirio jer je bio navodno prilično nezasitan kad su žene u pitanju.

Prema nekim dokumentima, Jovanku je u Titovo okruženje doveo Ivo Krajačić Stevo, načelnik komunističke tajne policije (OZNA).

Jovankina sestra Nada Budisavljević uvijek je tvrdila da je Tito volio i cijenio Jovanku, a i ona je voljela njega. U dokumentarcu RTS-a ispričala je kako su ona i druga sestra Zora nakon rata živjele u sirotištu sve dok ih Jovanka nije pronašla i odvela u Užičku 15, Titovu rezidenciju u kojoj je radila.

Vijest o skorom venčanju u početku ih nije veselila.

„Ona je Zori i meni jednog dana, 1952. godine, rekla da će se udati za Tita. Nas dvije smo zanijemile na isti način na koji smo zanijemile kad nam je rekla da nam je brat umro. To je bilo kao da nam je rekla da će se udati za svetog Petra! Ili da će se udati za gospodina Boga.

Tito je tada bio ikona za sve nas, pa i za nju. Ja i sestra Zora rasplakale smo se na vijest o udaji jer smo mislile da će nas vratiti u dječji dom“, prisjetila se Nada, kojoj je Tito ipak dozvolio da ostane.

Kum bio Ranković
Jovanka i Tito vjenčali su se u aprilu 1952. godine. Kum im je bio Aleksandar Ranković, šef Državne bezbjednosti, piše biografija.org.

U početku gotovo niko u zemlji nije znao da su sklopili brak jer svadba je bila tajna.

Ceremonija se odigrala nedaleko od Iloka, u Titovoj vili uz Dunav, u užem krugu ljudi.

Njih dvoje nisu imali djece. Mada se šuškalo da su se formalno razveli krajem 70-ih godina 20. vijeka, Jovanka Broz je ostala uz Tita do njegove smrti 1980. godine.

I dok je spolja među njima sve djelovalo skladno, njihov odnos nije bio idiličan, pogotovo tih 1970-ih.

Posljednjih nekoliko godina njegovog života Jovanka navodno nije ni viđala svog supruga.

Pred kraj Titovog života 1978. čak je i britanski ambasador shvatio šta se događa, pa je u London poslao poruku sadržaja:

“Tito je potpuno sam!“

Uz njega više nije bilo ni žene ni prijatelja. Ubrzo će početi da se raspada i ono što je stvorio – Socijalistička Federativna Republika Jugoslavija.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe