Tinejdžerka koja je pretukla medicinsku sestru ostaje u pritvoru

Maloljetnica stara 16 godina, koja je 8. septembra, prilikom pokušaja razbojništva na ulici pretukla medicinsku sestru J.P.N. (37) iz Niša dok je išla na posao, ostaće u pritvoru.

Tako je odlučio Viši sud u Nišu odlučujući o žalbi na rješenje o određivanju ove mjere osumnjičenoj maloljetnici. Šesnaestogodišnjakinja je identifikovana nakon napada, uhapšena i poslije toga privedena na saslušanje u Više javno tužilaštvo u Nišu tužiocu za maloljetnike nakon čega joj je sudija za maloljetnike odredio jednomjesečni pritvor zbog sumnje da je pokušala razbojništvo nad J.P.N. i tom prilikom joj nanijela lakše povrede.

Zbog uložene žalbe na rješenje o pritvoru, ponovo je zasjedalo vijeće Višeg suda u Nišu koje je tu žalbu odbilo pa će šesnaestogodišnjakinja u toku istrage ipak ostati u pritvoru.

U slučaj je, na zahtjev Višeg suda u Nišu uključen i Centar za socijalni rad u Nišu „Sveti Sava“, čiji će zadatak biti da da stručnu procenu porodičnih prilika maloljetnice. Inače, radi se o porodici koja je već pod patronatom Centra za socijalni rad zbog socijalnih prinadležnosti.

– Danas smo dobili zahtjev od Višeg suda u Nišu da damo našu procjenu i opserviramo porodične prilike i njeno ponašanje u okviru tih porodičnih prilika. Na zahtjev suda oformljen je stručni tim koga će činiti socijalni radnik, pedagog, psiholog i pravnik. Biće razgovarano i sa maloljetnicom i sa njenom porodicom. Taj tim je već počeo da radi kako bi što prije dali svoje stručno mišljenje. Porodica je do sada već bila korisnik materijalnog obezbjeđenja kroz socijalnu pomoć, tako da će u timu biti i voditelj slučaja – kaže za Blic pomoćnica direktora Centra za socijalni rad Lidija Stanković.

Napad se desio 8. septembra, kada je J.P.N., koja radi kao medicinska sestra u MIN Dispanzeru za zdravstvenu zaštitu radnika, pošla na posao. Ona je nakon silaska iz autobusa vidjela maloljetnicu kako udara u jedan od autobusa na stajalištu ali je nastavila ka dispanzeru. Međutim, uskoro je bila napadnuta.

– Čim sam prešla prugu, čula sam da neko trči. Nisam se okretala. Samo me je uhvatila za kosu i počela da viče: “Daj pare, daj pare, ubiću te ku… jedna”. Bacila me je dolje, počela je da me šutira, da me udara, ja sam rekla, pošto sam vidjela da nema nigdje nikoga, čekaj daću ti novac. Onda se ona okrenula, vidjela da nigdje nema nikoga. Dozivala sam u pomoć onda su počele sve jače i jače batine. Sa njom je bio još jedan dječak koji je pokušao da iščupa torbu iz mojih ruku ali nisu uspjeli da je uzmu. Ko zna šta bi bilo da nije stao jedan čovjek u kolima koji me je odvezao u policiju – kaže J.P.N.

Ona kaže da je zadobila povrede koje su okarakterisane kao lakše, ali ono što je mnogo teže i strašnije, po njenim riječima, jeste psihička trauma koju je preživjela.

– Imam oguljotine oba lakta, modricu u donjem dijelu leđa od pada, iznad obrva… Od tjelesnih su mnogo strašnije psihičke traume. Od tada ne mogu da se smirim. Ne znam uopšte kako ću ponovo tim krajem na posao da idem. Konsultovala sam advokata, ona može da bude u pritvoru najviše mjesec dana. A šta će se desiti poslije toga kada bude na ulici? U strahu sam i za sebe i za članove svoje porodice – ispričala je ranije za Blic J.P.N.

Povrijeđena žena smatra da bi napad trebalo kvalifikovati mnogo teže jer da jedan vozač nije stao i pomogao joj, moglo je sve da se završi i sa najtežim posljedicama.

Prijetnje ubistvom

– To se vodi kao pokušaj razbojništva sa lakim tjelesnim povredama. A što je mogla da me ubije? Što je mogla da ima nož ili nešto? To nikom ništa. Smatram da se radi o pokušaju ubistva. Da čovjek koji mi je pomogao nije naišao ona ne bi stala. To što se desilo meni moglo je da se desi bilo kome na ulici, može sutra da bude neko dijete ili starija žena koja možda ne uspije da reaguje i da se spasi. Da ovaj čovjek u kolima nije naišao, pitanje je šta bi bilo sa mnom. Ja bih to okarakterisala kao pokušaj ubistva, a ne samo kao pokušaj da mi uzme pare. To je bilo potpuno bez emocija. Moje riječi i molbe nisu dolazile uopšte do nje. Kada sam joj rekla da ću je dati novac, na trenutak je stala, osvrnula se i vidjela da nema nikoga na ulici. Čim sam počela da dozivam u pomoć ona je nastavila da me tuče još više. Kada sam ušla u kola nastavila je da mi prijeti da će me ubiti kao i čovjeka koji mi je pomogao – navela je ona, piše Blic.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe