10.5 C
Bihać
Četvrtak, 19 Maja, 2022

TESTIRANJE NA COVID-19: Kućni setovi za testiranje na bazi sline manje su učinkoviti od briseva nosa i grla, ali…

Komplet za testiranje kojim se samostalno rukuje kod kuće, pomogao bi da se smanji potreba za zdravstvenim radnicima, osobnom zaštitnom opremom i klinikama za ispitivanje, ali studija je pokazala da je, od 70 pozitivnih uzoraka, virus otkriven u 80 posto briseva i 68,6 posto uzoraka sline.

Istraživači kažu da, iako je testiranje sline imalo nižu stopu otkrivanja, ipak može biti od koristi za udaljene, ranjive ili zahtjevne populacije.

Istraživači s Univerziteta Ottawa, Univerziteta Dalhousie i Nacionalnog mikrobiološkog laboratorija utvrdili su da su standardne dijagnostičke metode nazofaringealnog i orofaringealnog brisa otkrile više slučajeva Covida-19 nego ispitivanje sline kod pacijenata koji su bili asimptomatski, ali s visokim rizikom ili koji su bili blago simptomatski.

No, kažu istraživači, uprkos nižoj procijenjenoj stopi otkrivanja u usporedbi s testiranjem brisa, testiranje sline ima nekoliko prednosti, jer ne zahtijeva obučeno osoblje ili trošenje kompleta osobnih zaštitnih sredstava, može se raditi izvan centara za testiranje i bolje ga podnose djeca i osjetljivi na podražaje.

Koga zanima više, detalje može pronaći u naučnom radu koji je objavio “ACP Journals”.

Izvor: krupljani.ba

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se