Tači: Kosovo u Vašington ide sa državnom zastavom

IZVORAvaz.ba

Predsjednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaci) rekao je kako delegacija Kosova ide sa stabilnim principima i dobro međuinstitucionalno koordinirana na sastanak u Vašington. Na konferenciji za novinare, govoreći o predstojećem sastanku sa srbijanskom delegacijom u Bijeloj kući, na poziv specijalnog predstavnika SAD za dijalog Ričarda Grenela (Richarda Grenella), istakao da je Kosovo bilo i bit će na pravoj strani historije.

– Najavljeni sastanak u Bijeloj kući smatramo historijskim zaokretom i neoponovljivom mogućnošću za početak jednog jako teškog, ali neohodnog procesa za postizanje mira. Državna delegacija Republike Kosovo, kao i u prošlosti i sada ide pripremljena da bi dostojanstveno i sa integritetom predstavljala državne interese i građana Kosova – rekao je Tači.

Prema riječima kosovskog predsjednika, Kosovo je “blagoslovljeno podrškom Sjedinjenih Američkih Država i radit će na mirovnom i historijskom sporazumu” kojim će se, kako je naveo, zatvoriti jednom za svagda jednovjekovni sukob Kosova i Srbije.

Naveo je i da se sporazumom otvara put za obostrano priznanje, uspostavljanju međudržavnih odnosa i otvaranju sigurne perspektive učlanjenju u Ujedinjene nacije, NATO i Evropsku uniju.

– Kosovo u Vašington ide sa državnom zastavom, što je teritorijalni integritet Kosova. Nastavit ćemo da radimo za mlado Kosovo, evropsko Kosovo i multietničko Kosovo. Zato svaka predrasuda ili špekulacija potpuno je nepotrebna – rekao je Tači.

Tači nije precizirao ko će biti u kosovskoj delegaciji na sastanku u Vašingtonu, ali je istakao da će biti tijesne saradnje i dobre međuinstitucionalne koordinacije kako bi Kosovo govorilo jednim glasom.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe