SZO / Sazvana hitna sjednica: Došao je najgori soj koronavirusa do sada!?

Svjetska zdravstvena organizacija (SZO) će danas održati hitan sastanak o novom soju koronavirusa otkrivenom u Africi, koji može imati povećan broj mutacija, prenio je britanski “Financial Times”.

Tulio de Oliveira, direktor Centra za reagovanje na epidemiju i za inovacije u Južnoafričkoj Republici, prenio je predstavnicima SZO zabrinutost u vezi sa COVID-19 varijantom B.1.1.529, za koju se strahuje da je najgora varijanta koronavirusa identifikovana do sada.

Nakon toga, SZO je odlučila da održi vanredno zasjedanje, rekao je De Oliveira za FT, piše Tanjug.

Stručnjaci SZO će navodno razgovarati o tome da li novi soj treba definisati kao nešto što izaziva “zabrinutost” ili kao varijantu “od interesa”.

Tulio de Oliveira je tokom jučerašnje konferencije za novinare izjavio da novi soj ima veoma veliki broj mutacija, što nosi rizik od brzog širenja bolesti.

Prema posljednjim podacima, u Južnoafričkoj Republici je kod ukupno 77 ljudi dijagnostikovana ova varijanta koronavirusa. Dijagnostikovana je i kod četiri osobe u Bocvani i jedne u Hong Kongu (osoba koja je došla iz Južne Afrike).

Neki svjetski lideri su odmah reagovali na vijest o pojavi novog soja, najavljujući nove mjere predostrožnosti i ograničenja putovanja, dok su berzanska tržišta širom svijeta doživjela pad izazvan neizvjesnošću.

Ranije je objavljeno da postoji mogućnost da novi soj, odnosno njegove mutacije, znače izbjegavanje imuniteta stečenog vakcinama i prebolijevanjem. Ipak, to je za sada sve u domenu spekulacija.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe