7.9 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Svjetski mediji: SNS ubjedljivi pobjednik, slijedi pritisak za priznanje Kosova

Svjetske agencije i mediji prenijeli su da je Srpska napredna stranka predsjednika Srbije Aleksandra Vučića ubjedljivi pobjednik na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Reuters ocjenjuje da su glasači u velikoj mjeri podržali napore vladajuće koalicije za napredovanjem Srbije ka članstvu u Evropskoj uniji, uz istovremeno održavanje snažnih veza sa Rusijom i Kinom, prenosi Tanjug.

Ova agencija, međutim, predviđa da će se buduća vlada suočiti sa većim pritiskom EU i SAD da prizna nezavisnost Kosova, što se, kako navodi, smatra ključnim potezom za regionalnu stabilnost.

Britanska agencija navodi, pozivajući se na projekcije Ipsosa i CeSID-a, da je SNS osvojio 62,4 posto glasova, da je Socijalistička partija Srbije (SPS) na putu da bude druga sa 10,7 posto glasova, a da je SPAS bivšeg vaterpoliste Aleksandra Šapića na putu da bude na trećem mjestu, sa 4,1 posto glasova.

Biračka mjesta bila su opremljena zaštitnim maskama i sredstvima za čišćenje ruku za oko 6,6 miliona ljudi s pravom glasa, navodi Reuters i dodaje da se očekivalo da većina ne glasa, djelimično iz straha od korona virusa.

Reuters navodi i da podaci Ipsosa i CeSID-a pokazuju da je izlaznost bila 48 posto, a da je 2016. godine ona iznosila 56,7 posto, te ocjenjuje da je na izlaznost uticao bojkot pojedinih opozicionih stranaka, koje su tvrdile da izbori neće biti slobodni, niti fer zbog snažnog uticaja Vučića na medije.

‘Vučić dominirao u medijima’
Američka agencija AP prenosi da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić proglasio ubjedljivu pobjedu svoje stranke na izborima, koji su, kako ističe, održani usred zabrinutosti zbog širenja korona virusa i bojkota, kako kaže, “velikog dijela opozicije”.

Navodi i da je Vučić prenio pristalicama da je SNS osvojio više od 60 posto glasova, što je oko 190 mjesta u parlamentu od 250 zastupnika.

AP piše i da prvi nezvanični rezultati pokazuju da će Srbija imati jedinstvenu skupštinu, praktično bez opozicije i ističe da će u nju ući samo tri ili četiri stranke, od ukupno 21 liste koje su učestvovale na izborima.

Američka agencija ističe da su izbori u Srbiji bili prvi opšti izbori u Evropi tokom pandemije korona virusa.

AP ocjenjuje da je Vučić, iako se na izborima nije birao predsjednik zemlje, dominirao u kampanji preko mainstream medija, koje kontroliše.

Agencija navodi i da je nekoliko “glavnih opozicionih grupa” bojkotovalo izbore, pozivajući se na navodni nedostatak slobodnih i fer uslova glasanja i opasnosti po javno zdravlje, te da je “nekoliko manjih stranaka” odlučilo da učestvuje na izborima, jer su smatrale da će bojkot potisnuti “ionako već marginalizovanu opoziciju”.

Najmanja izlaznost
Ruska agencija TAS S poziva se u svojoj vijesti na preliminarne podatke Centra za praćenje izbora koji, kako navodi, pokazuju da je SNS osvojila 56,7 posto glasova i da je izlaznost bila 50,44 posto.

Italijanska agencija ANSA također je prenijela da je SNS pobijedio na izborima sa 63,4 posto osvojenih glasova, pozivajući se na prve objavljene projekcije.

Njemački Deutsche Welle kaže da su ovo izbori sa najmanjom izlaznošću u posljednje tri decenije, da je bilo nepravilnosti i da je dio opozicije, prije svega onaj okupljen u Savezu za Srbiju, bojkotovao izbore smatrajući da je glasanje nefer.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe