Svjetski dan moždanog udara: Preventivni pregledi pacijenata

IZVORavaz.ba

U Covid odjelu Opće bolnice „Prim. dr. Abdulah Nakaš“ na bolničko liječenje u posljednja 24 sata primljeno je devet pacijenta, a četiri su otpuštena sa odjela.

Jutros je na hositalizaciji u Covid odjelu ukupno 60 pacijenata, od kojih je devet na intenzivnoj njezi, jedan pacijent je na respiratoru – invazivnoj mehaničkoj ventilaciji, a šest je na visokom protoku kiseonika.

U Opću bolnicu prethodnog dana na bolničko liječenje je primljeno ukupno 48 pacijenata, a 61 je otpušen iz ove zdravstvene ustanove. Urađeno je 1.392 pregleda, 32 operacije i pruženo je 5.629 zdravstvenih usluga. Na Odjeljenju za ginekologiju i akušerstvo rođene su 4 beba.

Akutno neurološko oboljenje
Povodom Svjetskog dana moždanog udara, koji se obilježava svake godine 29. oktobra, na Kabinetu za Color doppler krvnih sudova vrata i transkranijalni doppler Odjeljenja za neurologiju Opće bolnice, danas će dr. Amel Amidžić, specijalista neuropsihijatar, raditi preventivne preglede pacijenata sa rizikofaktorima za nastanak ove bolesti.

Moždani udar je akutno neurološko oboljenje koje nastaje kao posljedica začepljenja moždanih arterija te se tada govori o ishemijskom moždanom udaru ili je posljedica pucanja krvnog suda u slučaju hemoragijskog težeg oblika moždanog udara.

Osnovni rizikofaktori koji pogoduju nastanku moždanog udara je povišen krvni pritisak,aritmija, aterokleroza vratnih arterija, povišeni lipidi u krvi, pošenje, dijabetes i fizički neaktivan stil života.

Najvažniji faktor
Moždani udar se najčešće prepoznaje kroz neurološke simptome kao što su poremećaj govora, trnjenje i slabost jedne strane lica, slabost ruke i noge. Ovisno o tipu i krvnom sudu mozga koji je zahvaćen može se ispoljiti i kao vrtoglavica, nestabilnost, glavobolja, mučnina i povraćanje pa sve do poremećaja stanja svijesti i kome.

Ukoliko su nastupili simptomi koji ukazuju na moždani udar treba odmah reagovati i pozvati hitnu medicinsku pomoć kako bi se pacijent što prije transportovao u ustanovu na liječenje. Vrijeme od nastanka simptoma do prijema u bolnicu je najvažniji faktor u specifičnom tretmanu moždanog udara, a redovne kontrole rizikofaktora i zdrav način života je najbolja preventiva u sprečavanju nastanka bolesti.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe