Svjetska zdravstvena ogranizacija upozorava: Sljedećih nekoliko mjeseci bit će teška situacija

Generalni direktor Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedros Adhanom Ghebreyesus izjavio je da kako sjeverna hemisfera ulazi u zimu brzo raste broj zaraženih koronavirusom, posebno u Evropi i Sjevernoj Americi, prenosi Anadolija.

“Znamo da će kada dođe zima, sljedećih nekoliko mjeseci biti teško”, rekao je Ghebreyesus.

Govoreći u Ženevi rekao je da mu je drago što može objaviti da su se 184 zemlje pridružile programu globalne alijanse za razvoj, proizvodnju i distribuciju vakcine protiv koronavirusa (COVAX).

Navodeći da su se Ekvador i Urugvaj nedavno pridružili programu, Ghebreyesus je naglasio da je COVAX najveća globalna platforma za potencijalnu vakcinu protiv COVID-19 i izjavio da je cilj programa distribucija učinkovite i sigurne vakcine cijelom svijetu.

Navodeći da je epidemija COVID-19 “ušla u alarmantnu fazu”, Ghebreyesus je rekao da znamo da će naredni mjeseci biti teški jer nam je zima pred vratima.

Zadovoljan je mjerama koje poduzimaju mnoge zemlje kako bi usporile širenje virusa i zaštitili zdravstvene radnike i zdravstvene sisteme.

Ghebreyesus je rekao da se povećanjem broja slučajeva povećava i potreba za krevetima u bolnicama i jedinicama intenzivne njege.

“Mi smo velika globalna porodica i pobijedit ćemo”, poručio je on.

Prema njegovim riječima, medicinske sestre i ljekari sada bolje znaju kako se brinuti o zaraženim pacijentima nego što je to bio slučaj u prvim danima epidemije.

“Međutim, kada se premaši kapacitet bolnica, stvorit će se vrlo teška i opasna situacija i za pacijente i za zdravstvene radnike. Važno je usredotočiti se na temeljne principe koji pomažu u spašavanju života”, izjavio je Ghebreyesus.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe