Svijet u panici: Toplotni valovi bit će češći i pogubniji

Od Doline smrti do Bliskog istoka, od indijskog potkontinenta do subsaharske Afrike, globalno zagrijavanje već je milionima ljudi život učinilo nepodnošljivim. Ako se ništa ne poduzme da se uspore klimatske promjene, rekordne temperature i smrtonosni toplinski valovi bit će samo još gori, upozoravaju stručnjaci. Najtoplije mjesto u svijetu službeno je Dolina smrti u Kaliforniji. Ali i ondje temperature rastu.

“Prosječne temperature u ljetnim mjesecima više su nego prije dvadesetak godina”, kaže Abby Wines, glasnogovornica Nacionalnog parka Doline smrti.

Najtopliji mjesec
Drugu godinu zaredom ovog je ljeta ondje izmjereno čak 54,4 stepena Celzija. Potvrdi li podatak Svjetska meteorološka organizacija, bit će to najviša zabilježena temperatura otkako postoje mjerenja. Po američkoj klimatskoj agenciji NOAA, juli 2021. bio je najtopliji mjesec zabilježen na Zemlji. “Mnoge pogađa ova nepodnošljiva vrućina, a nas siromašne najviše”, rekao je AFP-u Kuldeep Kaur, stanovnik Sri Ganganagara na granici Indije i Pakistana. Pola svijeta dalje, u zapadnoj Kanadi, ovo su ljeto temperature išle preko četrdeset. “Nepodnošljivo. Nemoguće je boraviti vani”, rekla je Rosa iz Vancouvera.

Još samo dva stepena
Više temperature pokretačka su snaga češćih i intenzivnijih suša, šumskih požara, oluja, čak i poplava, a sve češći toplinski valovi pogubni su za poljodjelstvo i agrikulturu. I potencijalno fatalni za ljude. “Poplava nosi nekoliko smrti, možda nekoliko desetaka. A u svakom ekstremnijem toplotnom valu hiljade je mrtvih. A znamo da se toplotni udari multipliciraju”, rekao je klimatolog Robert Vautard, direktor francuskog Instituta Pierre-Simona Laplacea. Ako se svijet zagrije za još samo dva stepena, četvrtina svjetske populacije suočit će se katastrofalnim toplotnim valovima najmanje jednom u pet godina, navodi se u UN-ovu izvješću koje je pribavio AFP uoči klimatskog samita koji počinje 31. oktobra u Glasgowu. Beduinima u Saudijskoj Arabiji vrućina je poznata stvar. “Mislim da su sad najmanje 43 stepena, a tek je devet ujutro”, kaže Najef al-Šamari i dodaje da će temperatura u danu doseći i 50 stepeni.

“Ali nama je to normalno, navikli smo. Nismo zabrinuti”, dodaje taj beduin čija porodica naraštajima uzgaja deve. Ne znaju da bi rast temperatura mogao zaprijetiti njihovu sredstvu prihoda.

COP26 mora biti prekretnica
“Ovakve bi temperature mogle utjecati čak i na životinje koje dobro podnose vrućine, poput deva ili koza, u opasnosti je i poljoprivreda pa će ekstremno visoke temperature zaprijetiti i proizvodnji hrane”, pojasnio je George Zittis s Kiparskog instituta u Nikoziji. Legenda kaže da su močvare u pojasu između slavnih rijeka Eufrata i Tigrisa bile dom biblijskom Rajskom vrtu. No vrućine prijete i tim područjima. “Temperature iznad 50 stepeni smetaju ribama, životinjama, ljudima i turizmu”, kaže mjesni brodar Razak Džabar, koji razmišlja o odlasku iz močvarnih područja u kojima je odrastao. “Klimatski sastanak na vrhu COP26 mora biti prekretnica. Sve zemlje se moraju obavezati na nultu emisiju do sredine vijeka i predstaviti jasan, vjerodostojan i dugoročan plan kako to kane ostvariti”, rekao je glavni sekretar UN-a Antonio Guterres.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe