28 C
Bihać
Nedjelja, 14 Augusta, 2022

Svi na kupanje u Uni, a slobodno računajte i na sigurnost: Spasili su i svjetske kaskadere (FOTO)

Neopisivi doživljaj uživanja u domaćim rijekama pokretač je velike ekspanzije domaćeg turizma kojem ne smetaju ni korona ni ekonomska kriza

Poželite li ovog ljeta doći na Unu, pored dobrodošlice, slobodno možete računati i na sigurnost da se u njoj ugodno kupate. Prizori spašavanja utopljenika sa fotografije sasvim je normalno da se dese ako baš tražite najizazovnije lokacije za potrebe snimanja filma.

Tu se ne ide bez profesionalaca, koji od malih nogu i svakodnevno plove Unom. Goran Piralić piše o svom drugu.

Spašavanje kaskadera

– Ovaj lik u vodi je grom, Adnan Rapid Kurtagić, koji na ovim slikama spašava svjetske kaskadere koji iza sebe imaju toliko iskustva u ekstremnim situacijama i scenama, ali ovdje je obrnuto. Rapko ih s lakoćom drži kao bebe u ruci i pliva s njima prema obali. Mi stvarno ne znamo kakve veličine imamo u svom gradu, a jedan od njih je moj brat Rapid, napisao je Goran.

Bišćanima je ovo najjača vijest otkako se na Uni snima film sa Adrienom Brodiyem. Za njih su to još jedni turisti, a svaki turist je dobra reklama Nacionalnom parku Una i gradu Bihaću.

Kupač na plaži Beton u centru Bihaća

Turistička zajednica sa Arminom Amidžićem i Gradom Bihaćem je prije dvije godine uvela vaučere da se svakom posjetiocu od računa boravka vrati 200 KM. Počeli su pozitivan trend koji je nastavila federalna Vlada u namjeri da građani odmor koriste u svojoj zemlji i da pune svoj budžet.

– Mi smo to počeli prve godine korone i pokazalo se kao hit, jer stvarno imamo potencijal domaćih turista i ovu našu prirodnu ljepotu, što treba kombinovati. Turistička ponuda i potražnja su rasle, ugostiteljstvo se izdiglo na viši nivo, prate to i kulturno-zabavni programi. Ni Grad Bihać više nema potrebu davati vaučere jer njih daje Federacije za sva odredišta u domovini i to je ono što i nama odgovara. Una je nezaobilazna i znamo da će se i nama doći, kazao nam je Amidžić.

Skok sa smaragdnog mosta u Unu

Građanima preporučuje da se raspitaju o pratećim programima, tako da, recimo, rafting avanturu kombinuju sa koncertom, predstavom, izlaskom u grad.

– Cijene smještaja su na prošlogodišnjem nivou, to još nije palo pod uticaj poskupljenja goriva i namirnica. Restorani jesu. Radimo projekat i za gradsku plažu, kupališta ne nedostaje, pogotovo sadržaja u okviru Bihaćkog ljeta i drugih manifestacija kao što će i Regata biti. Ove godine očekujemo rekordne posjete, govori Amidžić, te napominje kako se u inflaciji ponovo pružila šansa domaćem turizmu.

FILMSKI PRIZORI
– Mi volimo kada nam se dođe u Bihać, ali isto tako volimo što se to dešava i u Bosanskoj Krupi i svuda oko Une. Predivno je i oko rijeka Sane, Sanice, Krušnice, Dabra, Blihe. Sve te predivne lokacije imaju potencijal, svaka može igrati u filmu. Šteta je to ne obići, a još je naše, domaće, kaže Amidžić.

Kupačice na Sani

Pedeset posto građana tek treba doći prvi put, a to je taj potencijal zbog kojeg u Bihaću ove godine očekuju pomjeranje rekorda. I ne samo Bihać i Una nego svaka lokacija koja vrijedi biti posjećena u BiH tome se nada i rado vas očekuje.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se