Šverceri koriste pandemiju za bogaćenje

IZVORAvaz.ba

Policijske agencije u Bosni i Hercegovini, u saradnji sa službenicima Uprave za indirektno oporezivanje (UIO), spriječili su protekli mjesec, od početka proglašenja vanrednog stanja u zemlji zbog pandemije koronavirusa, šverc cigareta i duhanskih proizvoda u deset odvojenih akcija.

Crno tržište

Vrijednost zaplijenjene robe iznosi nekoliko stotina hiljada maraka. Šverceri duhana i cigareta pokušavaju na sve način iskoristiti pandemiju koronavirusa da bi došli do lake zarade, a duhanske proizvode bez akciznih markica ubaciti na crno tržište. Na taj način direktno bi oštetili budžet BiH za ogromne iznose.

Analizirajući policijske akcije, oduzete su već tone duhana i cigareta bez akciznih markica.

Već nekoliko dana nakon proglašenja vanrednog stanja, tačnije 24. marta, službenici UIO, u saradnji s policijom, na dionici puta Konjic – Sarajevo oduzeli su 260 kilograma rezanog duhana, čija je vrijednost 39.000 KM.

Šest dana kasnije spriječeno je i krijumčarenje 30.000 kutija cigareta iz BiH u Hrvatsku, a 2. aprila policija je na području Foče uhapsila četiri osobe zbog šverca, također, 30.000 kutija cigareta iz Crne Gore u BiH.

Također, u tri odvojene akcije 9. i 10. aprila spriječen je šverc duhanskih proizvoda na području Trebinja, ali i Mrkonjić-Grada.

Širenje virusa

Policijski izvori tvrde da kriminalci i šverceri na sve način pokušavaju iskoristiti novonastalu situaciju u zemlji i veliku angažiranost policije i pripadnika Granične policije na suzbijanju širenja virusa da bi prošvercovali što više duhana.

Tome u prilog govori činjenica i da je već 11. aprila oduzet duhan u vrijednosti od 180.000 maraka, a pet dana kasnije 120 kilograma duhana kod Konjica, u vrijednosti od 33.000 KM.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe