8.3 C
Bihać
Ponedjeljak, 11 Decembra, 2023

Svečano otvoren Pelješki most

IZVORavaz.ba

Ceremonija svečanog otvaranja Pelješkog mosta je počela. Trajekt Jadrolinije je na početku ceremenije prošao ispod mosta, a stigla su i brojna poznata lica hrvatske politike, ali i lider HDZ-a BiH Dragan Čović.

Kamere su zabilježile premijera Hrvatske Andreja Plenkovića, šefa diplomatije Gordana-Grlića Radmana i ministra zdravstva Vilija Beroša te predsjednika Hrvatske Zorana Milanovića.

–  Ovo je sjajan osjećaj, dan je ogroman za Hrvatsku i sve Hrvate i Hrvatice. Prekida se diskontinuitet hrvatskog teritorija i zahvaljujem svima koji su ga gradili. Ovaj most rješava brojne saobraćajne, opskrbne, turističke i privredne probleme samog juga Hrvatske, rekao je premijer Hrvatske Plenković o mostu.

Premijer Hrvatske je dodao i da su protesti u BiH protiv visokog predstavnika Kristijana Šmita (Christian Schmidt) nepotrebni te je dodao da i dalje gradi prijateljske odnose s BiH, ali “ne želi da Hrvati budu podzastupljeni”.

Na ceremoniji je govorio Oleg Butković, ministarministar mora, saobraćaja i infrastrukture.

– U životu svakog naroda postoje trenuci koji se pamte, prenose generacijski i žive u pričama među ljudima. Ovo je takav trenutak koji će zlatnim slovima ostati upisan u savremenoj historiji Hrvatske i hrvatskog naroda, rekao je ministar i upitao: – Postoji li nešto za reći što nije već rečeno danas? Postoji li danas nešto veće ili veličanstvenije od ovog trenutka?, upitao je Butković.

Andrej Plenkoviić na otvaranju mosta

Potpredsjednica Evropske komisije za demokratiju i demografiju Dubravka Šuica se također obratila:

– Dvadeset godina nakon što sam sudjelovala u otvaranju Mosta Franje Tuđmana, danas imam čast predstavljati EK u ovom historijskom trenutku, za nas i za EU. Ovo je rezultat ogromnog angažmana i velikog rada. Ulaskom u EU počele su se otvarati finansijske mogućnosti koje je trebalo znati iskoristiti, zadovoljiti zahtjeve i pravila. Ovo je najveći projekt EU-a ikad financiran u Hrvatskoj i jedan od najvećih projekata EU-a posljednjih godina u iznosu od 357 milijuna eura. Bit postojanja EU je u premošćivanju i spajanju, a inauguracijom Pelješkom mosta ta simbolika postaje opipljiva. Otvaranje Pelješkog mosta predstavlja novo doba za ovo područje – rekla je Šuica.

Uz veliki vatromet svečano je otvoren Pelješki most.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe