Sve spremno za početak Evropskog juniorskog prvenstva za odbojkašice

U Zenici će nastupiti selekcije Bosne i Hercegovine, Bjelorusije, Poljske, Slovačke i Srbije, a u grupi u Osijeku igrat će reprezentacije Hrvatske, Turske, Bugarske, Njemačke, Francuske i Rusije. Reprezentacija Italije koja je trebala igrati u Zenici je odustala od takmičenja.

Dvije najbolje ekipe iz svake grupe nastavit će se boriti za medalju u Zenici, dok će trećeplasirani i četvrtoplasirani igrati svoje kvalifikacijske utakmice za pozicije od petog do osmog mjesta u Osijeku.

– Dvije godine pripremamo ovo takmičenje. Iako je teška situacija, vezano za pandemiju koronavirusa, uspjeli smo organizirati takmičenje koje je prvo i jedino u odbojci u svijetu ove godine – kazao je generalni sekretar OSBiH i direktor “EuroVolleyU19W” Adnan Talić.

Predsjednik Odbojkaškog saveza Bosne i Hercegovine Alija Fatić rekao je da je radostan što se ovakvo takmičenje održava u Bosni i Hercegovini i što je to najveća manifestacija u odbojci ove godine u svijetu. Dodao je da je tužan što će manifestacija proteći bez gledalaca.

– To je umanjilo prihod OSBiH i Gradu Zenici. Igrat će se po dvije utakmice dnevno u terminima od 17.30 i 20 sati – objasnio je Fatić.

Potpredsjednik Evropske odbojkaške federacije CEV i predsjednik žirija takmičenja Ozkan Mutlugil pomogao je u pripremama prvenstva u Zenici, posebno vezano za poštovanje “Covid” protokola.

– Ovo Evropsko juniorsko prvenstvo je prvo internacionalno odbojkaško takmičenje koje se održava nakon pandemije koronavirusa. Stoga, ovo je jedan poseban momenat ne samo za Bosnu i Hercegovinu nego i cijelu evropsku odbojkašku porodicu. Želim zahvaliti odbojkaškim savezima BiH i Hrvatske na teškom poslu koji su uradili i tim što su pokazali od samog početka kad smo potvrdili ovo takmičenje. Zahvaljujem im što su prihvatili biti organizatori ovog takmičenja u ovim teškim okolnostima – izjavio je Mutlugil.

Naglasio je da će se poštovati strogi protokoli i mjere da se garantuje sigurnost svih učesnika počevši od mladih igračica koje se takmiče u Zenici i Osijeku i predstavljaju budućnost evropske odbojke. Dodao je da će se implementirati preporuke koje su izdate od internacionalnih i lokalnih zdravstvenih organizacija da bi se osiguralo da sve prođe što je bolje moguće i na taj način se proslavi povratak takmičarske odbojke nakon toliko mjeseci pauze.

– Grad Zenica je uvijek bio sportski grad i tako će i ostati. Pokazali smo i bez pandemije da su ovdje sve reprezentacije dobrodošle, da su sve igrale i da im je bilo svima dobro. Život nam nameće razne stege, a u tim momentima se moramo snaći. Sretan sam što se Evropsko prvenstvo u odbojci za juniorke održava u Zenici – kazao je gradonačelnik Zenice Fuad Kasumović.

Selektor ženske U-19 reprezentacije BiH Natmir Buljubašić zahvalio je svima, od CEV-a, OSBiH i Gradske uprave Zenice, na vrhunskim uvjetima za prvenstvo kojih se ne bi postidjeli nigdje u Evropi.

– Naša reprezentacija je obavila najbolje pripreme do sada. Radili smo naporno i pripremali se skoro mjesec dana. Konkurencija je bila veoma žestoka, a na kraju smo izabrali najspreminijih 12 djevojaka. Cilj je da našu zemlju predstavimo u što boljem svjetlu. Nažalost, zbog povrede smo ostali bez tehničarke Katarine Marić iz Bijeljine koja je trebala biti dio tima – istakao je Buljubašić.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]