U narednim danima počinje izmještanje: Pogledajte kako danas izgleda novi migrantski centar na Lipi

Izmještanje migranata sa ulica Bihaća, napuštenih zgrada i drugih objekata u novi prihvatni centar na lokaciji Lipa, u istoimenom selu između Bosanskog Petrovca i Bihaća, trebalo je početi sutra, potvrdili su za krajina.ba iz Gradske uprave u Bihaću. Međutim, zbog tehničkih problema prebacivanje migranata se očekuje kroz 3 do 4 dana.

Građani Bihaća dugo su očekivali ovaj momenat, pogotovo sada u doba  pandemije koronavirusom gdje je osim sigurnosnog narušen i zdravstveni sistem. Svakako je bitna činjenica da će novi smještaj biti sasvim pristojan za migrante, a bihaćka naselja osloboditi svakodnevnih briga kada je u pitanju sigurnost.

Na lokaciji u vlasništvu grada Bihaća, Vlada USK i grad Bihać obezbijedili su ograđivanje lokacije, pitku vodu, dezinfekciju i deratizaciju, prečistač za fekalije, te pripremimili teren za postavljanje šatora.

Kako dalju ističu iz Gradske uprave, u početku se očekuje oko 1500 migranta, koji se sada većinom nalaze po ulicama Bihaća, nedograđenim objektima, privatnim smještajima itd.

Donator, odnosno Delegacija EU-a u BiH i Ministarstvo sigurnosti BiH dogovorili su da će privremenim prihvatnim centrom na lokalitetu Lipa upravljati IOM i DRC.

Pogledajte i fotografije koje smo danas zabilježili:

 

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe