Surutka je nusproizvod proizvodnje sira i jogurta, u kome ostaju najbolji i najvredniji sastojci mlijeka, kao što su vitamini B i E, minerali i mliječni šećeri koji su važni za izgradnju najbitnijih veza u mozgu. Po sastavu je slična majčinom mlijeku, pa se može koristiti kao zamjena za mlijeko kod beba.
Ova tečnost sadrži manje od jedan posto proteina i preko 93 posto vode. Od minerala tu su kalij, natrij, magnezij, fosfor, željezo, cink, bakar, kobalt, mangan, molibden, kao i brojni vrijedni enzime i aminokiseline. Sto grama surutke ima samo 26 kalorija, pa se preporučuje osobama koje vode računa o ishrani.
Surutka je najpoznatija kao moćno sredstvo za uklanjanje toksina. Pomaže kod ciroze jetre i omogućava duži i kvalitetniji život, ali je prije upotrebe obavezna konsultacija sa ljekarom. Pored toga, koristi se protiv hroničnog umora, stresa, gojaznosti, visokog krvnog pritiska, pada imuniteta, problema sa želucem, kandidom…
Preporučuje se kozja surutka, ali dobra je i kravlja. Osim što se pije, koristi se u pripremi peciva, poslastica i smutija, ali i za njegu kože i kose.
Kada je riječ o podmlađivanju ruku, dva puta sedmično prije odlaska na spavanje držite ruke u surutki oko 10 minuta. Nakon toga ruke operite, osušite i namažite ih što masnijom kremom, navucite pamučne rukavice i idite na počinak. Ujutro će vaše ruke biti mekše i ljepše.