1.7 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Super ružičasti Mjesec večeras na nebu, najsjajniji i najveći u ovoj godini

IZVORklix.ba

Ovaj nebeski fenomen znači da će Mjesec večeras biti u perigeju i sizigeju istovremeno, što znači da će biti najbliži Zemlji, na 356.907 kilometara, a naša planeta će biti u istoj ravni sa Mjesecom i Suncem. Podsjećamo, prosječna udaljenost prirodnog satelita od naše planete u normalnim okolnostima je oko 384.401 kilometar.

Stoga će večeras Mjesec biti daleko sjajniji i veći nego inače, a u ovom obliku nazvan je Super ružičasti Mjesec. Nažalost, to ne znači da će mjesec doista biti ružičast. Ovaj Super Mjesec dobio je ime po aprilskom punom mjesecu koji se povezuje sa procvatom ružičastih cvjetova u Sjevernoj Americi.

“Bit će sjajan i apsolutno prekrasan”, rekla je za Space.com Jackie Faherty, astronomkinja iz Američkog prirodnog muzeja u New Yorku.

Kako je nadalje pojasnila, Super ružičasti Mjesec će biti vidljiv tokom cijele večeri, ali će biti posebno zadivljujući pri samom izlasku. To je stvar optičke iluzije zbog koje se Mjesec čini dosta većim kada se uzdiže iznad horizonta. Razne aplikacije na pametnim uređajima danas pružaju tačno vrijeme izlaska i zalaska mjeseca na lokaciji na kojoj se nalazite.

Večerašnji Super Mjesec će biti vidljiv u mnogim dijelovima svijeta, a između ostalog i u Bosni i Hercegovini. Očekuje se kako će se pojaviti na nebu oko 20 sati. Prema prognozama vremena, nebo u BiH trebalo bi biti vedro i pogodno za posmatranje ovog fenomena.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe