Šuhret Fazlić: Hoće da zaustave višemilionski projekat rekonstrukcije dvorane “Luke”, ali im to neću dozvoliti

Višemilionski projekat rekonstrukcije i dogradnje Gradske sportske dvorane "Luke" u Bihaću privremeno je zaustavljen zbog finansijskog spora između glavnog izvođača radova i investitora bihaćke gradske uprave.

Razlog spora je plaćanje prema konačnom obračunu, odnosno pitanje plaćanja viška radova i očitovanja o neispunjavanju ugovornih obaveza.

Ovome je prethodilo i probijanje dosadašnjih planiranih rokova za završetak određenih građevinskih faza, dok je problem kulminirao jutrošnjom zabranom ulaska u objekat predstavnicima izvođača radova na postavljanju grijnog sistema u dvorani.

– Ja sam konkretno ovdje došao jer glavni izvođač radova nije dopustio početak radova na postavljanju grijnog sistema. Grijanje dvorane osigurano je projektom Evropske unije i njegova vrijednost je skoro milion maraka. Morao sam reagovati, jer ne smijem dozvoliti da se ovaj projekat uvođenja grijanja dovede u pitanje, kao ni da se zabrani pristup objektu koji je u vlasništvu Grada Bihaća. Mi smo svoje ugovorne obaveze prema glavnom izvođaču radova ispoštovali i ne dugujemo mu niti jednu marku, dok ćemo sve ostale nesporazume i neslaganja riješiti na sudu. Do tada, smatram da je nedopustivo da Grad bude oštećen za milion i više maraka, budući da je neko uzeo sebi za pravo da radi po vlastitom nahođenju i da dok to ne naplati sve zaustavi – rekao je gradonačelnik Bihaća Šuhret Fazlić.

Predstavnici glavnog izvođača radova kompletnu situaciju i postupke objasnili su pravom da zaštite vlastite interese na još uvijek aktuelnom gradilištvu, s obzirom na to da odgovaraju za bilo kakvu štetu na njemu.

– Mi smo uredno prijavili višak radova, očitovali se o manjcima radova, tako da je sporno plaćanje po konačnom obračunu. Ti viškovi su prema ugovoru, s obzirom da su ugovorene uzanse koje predviđaju upravo višak radova. Samo želimo da Gradska uprava ispuni svoje ugovorne obaveze prije nego što se ova dvorana preda u posjed. Podsjećam da je još uvijek riječ o gradilištu za kojeg u potpunosti odgovara glavni izvođač radova, tako da lica koja nemaju ovlaštenja od nadzornog organa ne mogu ni ući još uvijek u objekat – kazao je advokat i punomoćnik “Domoinvesta” kao lidera konzorcija “DL” iz Bihaća Alen Mešić.

Dok čekaju pronalazak rješenja ili eventualni sudski epilog ovog spora, bihaćki sportisti svoje trenažne i takmičarske obaveze obavljaju u školskim dvoranama ili drugim gradovima Unsko-sanskog kantona.

VIDEO PRILOG

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe