10.5 C
Bihać
Četvrtak, 19 Maja, 2022

ŠUHRET FAZLIĆ: “Bira” je zatvorena i migranti se neće vraćati u ovaj kamp

Pojašnjava da u kampu Lipa nadomak Bihaća ima sasvim dovoljno mjesta za još hiljadu migranata

Šuhret Fazlić, gradonačelnik Bihaća kaže da nema vraćanja migranata u kamp “Bira” ni pod koju cijenu. Podsjetimo, prošle sedmice je ovaj kamp zatvoren a uslijedile su žestoke reakcije iz Međunarodne organizacije za migracije (IOM) a zatim i Evropske unije da se migranti moraju vratiti u kamp zbog toga što dolazi zima te da Unsko – Sanskom kantonu prijetu humanitarna kriza.

  • Fazlić: Bira je zatvorena

– Nema šta, policija je zatvorila kamp i oi o Biri nema više priče – kaže Fazlić.

Pojašnjava da u kampu Lipa nadomak Bihaća ima sasvim dovoljno mjesta za još hiljadu migranata.

– Nejasno mi je zbog čega se ne ide na Lipu. U taj kamp je uloženo do sada oko 2 miliona maraka. Može se smjestiti još hiljadu ljudi bez ikakvih problema ali oni upotno bbježe od toga. Vrši se pritisak na nas. Oni (IOM, op. a.) imaju neke svoje standarde a ja ne znam čiji su to standardi. Oni gor koji su u šumi na Plješevici, oni su mimo standarda. Oni su ispod grane. Radi se o maksimalnom licemjerju – dodaje Fazlić.

Stotine migranata luta pograničnim pojasom

Pojašnjava da nije tačno da vlasti u USK ne žele sarađivati i da odbijaju prihvat migranata.- Osigurali smo prihvat. Borići, Sedra i plus Lipa. Nema smisla da se otvara i Bira – kaže Fazlić.

Na pitanje, šta sa izjavama ministra sigurnosti BiH Selme Cikotića (SDA), koji je rekao da se migranti moraju vratiti u Biru, Fazlić kaže: – Ko misli da mora, neka provede.

avaz.ba

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se