14.8 C
Bihać
Subota, 2 Decembra, 2023

Šuga zavladala migrantskim kampom, zaražena svaka druga osoba

Lijekari i medicinsko osoblje domova zdravlja u Unsko-sanskom kantonu (USK) svakodnevno pružaju zdravstvenu pomoć za oko 900 migranata i izbjeglica na lokalitetu Lipa kod Bihaća. Najveći problem predstavlja zaraza scabiesom, što je i očekivano s obzirom na teške boravišne i životne uslove u ranijem periodu, prenosi Bljesak.info.

To nam je trenutno najozbiljniji problem, jer je skoro svaka druga osoba koja ovdje trenutno boravi zaražena je scabiesom. Naši dežurni medicinski timovi su vrlo ozbiljno pristupili ovom problemu, a Zavod za javno zdravstvo je pomogao pri izradi protokola postupanja i liječenja, odnosno suzbijanja i sprječavanja daljeg širenja zaraze. Tačno je određeno individualno tretiranje po šatorima – kazala je ministrica zdravstva USK-a Nermina Ćemalović.
Istaknuta je i važnost osiguravanja zagrijanih boravišnih prostora, higijenskih potrepština, kao i prostora za održavanje lične higijene, prenosi BHRT.

Znatno su poboljšani uvjeti i ovim ljudima je napokon osiguran dostojanstven tretman. Posebno mi je drago što su uvedena jasna pravila ponašanja i postupanja u šatorskom naselju. Također, pojavljuju se i donatori koji pomažu u nabavci hrane, obuće, odjeće i ostalih potrepština – riječi su glasnogovornika Crvenog križa Grada Bihaća.
Sami migranti i izbjeglice mnogo su zadovoljniji trenutnom situacijom.

Svjesni smo da ne može biti idealno, ali sada je mnogo bolje stanje. Spavamo u zagrijanom prostoru, imamo dovoljno hrane i vode, kao i mogućnost održavanja lične higijene i toalete. Svi su dosta zadovoljniji – rekao je Ali iz Pakistana.
Služba za poslove sa strancima BiH u prethodnim danima je provela proces biometrijske identifikacije svih osoba na ovoj lokaciji, dok su pripadnici Oružanih snaga završili sanaciju pristupnog puta.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe