18.4 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Suđenje Dudakoviću: Saslušani novi svjedoci Tužilaštva BiH

Na suđenju bivšem komandantu Petog korpusa Armije Bosne i Hercegovine (ABiH) Atifu Dudakoviću i ostalima svjedokinja Tužilaštva BiH kazala je da je njen svekar ostao u zaseoku Lastve u mjestu Krnjeluša 14. septembra 1995. godine, kada je drugo stanovništvo napustilo to mjesto nakon napada muslimana, te da mu se otad gubi svaki trag.

Radojka Kovačević ispričala je da je ona sa suprugom napustila svoju kuću dok je njen svekar Nikola Kovačević ostao.

– Mi smo krenuli traktorom prema Novom, Ključu. Svekar je ostao, nije htio da ide, nije htio da ostavi svoju kuću. Otad ne znamo ništa za njega – kazala je Kovačević, dodajući da se kući vratila nakon četiri i po godine te da je potom popravljala srušenu kuću u kojoj danas živi.

Osim Dudakovića, za zločine protiv čovječnosti počinjene na području općina Bosanski Petrovac, Ključ, Bosanska Krupa i Sanski Most te okolnih sela, za ubistva više od 300 osoba, progone i uništenje vjerskih objekata, terete se bivši pripadnici Petog korpusa: Ekrem Dedić, Sanel Šabić, Ibrahim Šiljedić, Safet Salihagić, Adis Zjakić, Hasan Ružnić, Redžep Zlojić, Samir Solaković, Fatmir Muratović, Muharem Alešević, Husein Balagić, Edin Domazet, Ejub Konježić, Ibrahim Nadarević i Said Mujić.

Mile Ribić, drugi svjedok Tužilaštva BiH, nekadašnji pripadnik Vojske Republike Srpske (VRS), ispričao je da je uhapšen 14. septembra 1995. godine te da je bio u Sekretarijatu unutrašnjih poslova (SUP) u Bosanskom Petrovcu 135 dana.

Ribić je ispričao da je zajedno s još nekoliko osoba odvođen da kupi leševe vojnika i civila u Bosanskom Petrovcu i tijela vojnika u Krnjeluši (općina Bosanski Petrovac). Kako je rekao, riječ je bila o muškarcima i u Bosanskom Petrovcu bilo je 11, a u Krnjeluši osam tijela.

– Sve mlađi u uniformi naše vojske, Vojske Republike Srpske – kazao je Ribić, koji nije mogao da se odredi je li ga na “kupljenje leševa” vodila vojska ili policija.

Na pitanja Asima Crnalića, branioca Dudakovića, te Vijeća kako zna da su na tijelima bile uniforme VRS, svjedok je kazao da on to ne zna reći.

– Ne znam, tako mi je izletjelo pa sam rekao – kazao je svjedok, dodavši da nije vidio ambleme.

Odgovarajući na pitanja Ifeta Ferageta, branioca Fatmira Muratovića, svjedok je kazao da su se prema njemu u SUP-u odnosili korektno te da se mogao kretati, ali da mu nije bilo do kretanja jer se nije osjećao sigurno.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe