25.6 C
Bihać
Petak, 27 Maja, 2022

Sudbine / Noć s migrantima na entitetskoj liniji: Znate li kako je spavati na pruzi?

Ono što nisu dogovorili jeste smještaj stotina migranata koji se nalaze na ulazima u Unsko-sanski kanton, odnosno, izlazima iz bh. entiteta RS.

Žive na livadama, u šumama, uz prugu, bez osnovnih uslova za život. Ekipa Federalne televizije provjerila je kako preživljavaju dane, a pogotovo noći.

Migranti koji iz Sarajeva ili Banje Luke krenu za Bihać budu iz autobusa izvedeni na punktovima jer im je zabranjen ulaz u USK. Također im je zabranjen i ponovni ulaz u entitet RS, zbog čega su zarobljeni na liniji razgraničenja, odnosno, spajanja dva bh. entiteta.

Na istu lokaciju posljednjih se dana dovoze i migranti sa krajiških ulica koji nemaju dokumente i nisu registrirani ni u jednom kampu.

Nemaju osnovne uvjete za život. Nemaju krov nad glavom i nijedan konkretan obrok dnevno. I ne znaju zašto su ovdje.

“Ništa mi nije jasno. Bio sam u Kladuši pa su me doveli ovdje, onda sam otišao u Cazin i opet me doveli ovdje. Zašto? Sada želim u Sarajevo”, priča Skampo, migrant iz Libije.

“Bio sam u Bihaću, spavali smo u staroj kući. Sad su nas doveli ovdje i nemamo hranu, spavamo na pruzi i to je veliki problem”, dodaje Chajed, migrant iz Pakistana.

Najteže su, ipak, noći koje su, iako je tek septembar, u blizini Une, jako hladne.

– Ovdje nema prodavnice, nema vode, hrane. Idemo brati baštu od mještana. Znamo da je to loše, ali to nam je jedini način da preživimo – kaže Muhammed, migrant iz Pakistana.

– Mnogo sam puta probao, ali me policija uhvati i vrati ovdje. Nemamo hrane i spavamo na pruzi – priča Abdul, migrant iz Afganistana.

Svi prsti jedne ruke nisu isti, a kamoli ljudi. Ne sudite nam prema pojedincima koji prave pobleme. Mi samo želimo pronaći svoju sreću i zato nam pomozite jer ovakav život ne zaslužuje niko”, poručili su migranti predstavnicima bh. vlasti i Evropske unije.

Izvor: cazin.net

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se