20.4 C
Bihać
Subota, 23 Septembra, 2023

Sud u Beogradu osudio bivšeg borca ARBiH na 10 godina zatvora

IZVORAvaz.ba

Viši sud u Beogradu danas je donio prvostepenu presudu kojom je Huseina Mujanovića, bivšeg borca Armije RBiH koji je optužen da je kao ratni komandant zatvora zlostavljao Srbe u Hrasnici kod Sarajeva osudio na 10 godina zatvora.

Ovu informaciju potvrdila nam je njegova supruga Mirsada Mujanović.

Tužilac Tužilaštva za ratne zločine Srbije zatražio je prije dvije sedmice 15-godišnju zatvorsku kaznu, ali ga je Sud osudio na 10 godina.

Jedan od Mujanovićevih advokata Dragan Krgović, kazao je za “Avaz” da će odmah čim dobije pismeni otpravak presude, uputiti žalbu.

– Kazna nije zakonita jer su utvrđene neke kvalifikacije koje ne stoje. Nadamo se da će ova presuda nakon naše žalbe biti i ukinuta – kaže Kvrgović.

Tužilac Miroljub Vitorović je u završnoj riječi pred Višim sudom u Beogradu istakao da su svi dokazi pokazali da je Husein Mujanović kriv za zlostavljanje Srba u ratnom zatvoru u Hrasnici kojim je on komandovao.

No, odbrana je sve navode negirala, kazavši da su svi iskazi svjedoka mijenjani u proteklih 20 godina.

Mujanović je već dvije godine u zatvoru u Beogradu. Uhapšen je 2018. godine.

Njegova supruga Mirsada Kastrat-Mujanović rekla je za „Avaz“ da je ogorčena potezima vlasti, jer se niko nije udostojio već dvije godine da ga posjeti, a kamoli da pošalje protestnu notu Beogradu što hapsi svoje državljane.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe