Studija: Koronavirus na mobitelima i novčanicama može preživjeti do 28 dana

VIRUS SARS-CoV-2 može preživjeti na nizu različitih površina puno duže nego što se to dosad smatralo, pokazalo je najnovije istraživanje.

Koronavirus odgovoran za covid-19 tako može punih 28 dana preživjeti, odnosno zadržati mogućnost infekcije, na površinama s kojima smo svakodnevno u dodiru – mobitelima, novčanicama i nehrđajućem čeliku, javlja BBC.

Ipak, neki stručnjaci su skeptični prema prijetnji koju u svakodnevnom životu predstavlja zaraza putem raznih površina.

Studija: Virus je “izuzetno robustan”
Virus se, naime, najčešće prenosi putem kašlja, kihanja ili govora, podsjeća BBC.

Ranije studije pokazale su da virus može preživjeti dva do tri dana na novčanicama, staklu te do šest dana na plastici i nehrđajućem čeliku.

No, najnovije istraživanje australske agencije CSIRO otkrilo je da je virus “izuzetno robustan” te da zadržava sposobnost infekcije do 28 dana na glatkim površinama poput stakla od kojeg se proizvode ekrani mobitela plastike i novčanica. Istraživanje je napravljeno pri temperaturi od 20 stupnjeva Celzijevih. Usporedbe radi, virus gripe u istim okolnostima može preživjeti 17 dana, navodi BBC.

Eksperimenti su provedeni u mraku s obzirom na to da je dokazano da ultraljubičasto zračenje ubija virus.

“Utvrđivanje koliko dugo virus može ostati aktivan na raznim površinama pomaže nam da preciznije predviđamo odnosno usporavamo njegovo širenje”, rekao je izvršni direktor agencije CSIRO, dr. Larry Marshall.

Kritičari studije: Time se širi nepotreban strah
No, profesor Ron Eccles, bivši ravnatelj Centra za prehladu na sveučilištu u Cardiffu, kritizirao je australsku studiju i rekao kako tvrdnja virus može preživjeti 28 dana na svakodnevnim predmetima uzrokuje “nepotreban strah u javnosti”.

“Virusi se na površinama završavaju iz sluzi koja dolazi od kašljanja i kihanja odnosno prljavih ruku, a ova studija nije koristila svježu ljudsku sluz kao metodu prijenosa virusa. Naime, svježa sluz je neprijateljsko okružje za viruse jer sadržava puno bijelih stanica, koje proizvode enzime koji uništavaju viruse, a može sadržavati i antitijela i ostale kemikalije koje neutraliziraju viruse”, rekao je prof. Eccles.

“Po mom mišljenju, infektivni virusi u sluzi na površinama mogu preživjeti satima, ali ne i danima”, dodao je.

Prošlog je tjedna Monica Gandhi, profesorica medicine na University of California, rekla da se koronavirus ne širi putem površina.

“Na početku pandemije bilo je puno straha od transmisije virusa putem površina. Sad znamo da ključ širenja nije u dodirivanju površina i naknadnom diranju očiju. Virus se širi kad ste u blizini nekoga tko ga izbacuje iz usta i nosa”, rekla je Gandhi

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe