17.8 C
Bihać
Subota, 1 Oktobra, 2022

Stručnjakinja objasnila opasnosti dehidracije u trudnoći

PREMDA je hidratacija univerzalni problem muškaraca i žena, osobito je zabrinjavajuća u slučaju trudnica. Naime, velik broj ljudi ne pije dovoljno vode, a hidratacija je u trudnoći izuzetno važna i za majku i za fetus u razvoju.

Women’s Health je u razgovoru sa stručnjakinjom Emmom Gibson došao do nekih važnih informacija po tom pitanju:

Kako se potrebe žena za hidratacijom razlikuju od muškaraca i kako se to mijenja tijekom trudnoće?

Kada dođe do začeća/trudnoće/dojenja, postoji velika razlika u potrebama, a mnoge žene se bore s hidratacijom tijekom ovih faza. Trudnice trebaju piti 2-3 litre tekućine dnevno kako bi njihov sustav funkcionirao optimalno za dvoje.

Zašto buduće majke i dojilje trebaju dodatnu hidrataciju?

Nisu samo mame te koje trebaju odgovarajuću hidrataciju već i njihove bebe. Dehidracija tijekom trudnoće može dovesti do manje količine amnionske tekućine, što može utjecati na rast i razvoj djeteta, kao i dovesti do prijevremenog poroda u nekim slučajevima.

Također je važno usmjeriti fokus na ono što se može učiniti za postizanje zdravog začeća, pri čemu hidratacija postaje ključna komponenta. Što je vaša cervikalna sluz hidratiziranija, spermijima je lakše putovati kroz nju.

Dobra hidratacija tijekom dojenja doprinosi ne samo opskrbi mlijekom već i protoku mlijeka. Kada je žena dehidrirana, mlijeko ne teče tako lako i beba može biti frustrirana jer joj je hranjenje otežano. Osim toga, postoji veliki rizik od mastitisa kada dojite dok ste dehidrirani.

Koji bi znakovi mogli pokazati da ste dehidrirani?

Dehidracija tijekom trudnoće je češća nego kod žena koje nisu trudne. Dehidracija može dovesti do simptoma kao što su umor, žeđ/suhoća grla i usana, tamne mokraće, vrtoglavice, zatvora i glavobolje, kao i ozbiljnijih zdravstvenih problema. Pijenje dovoljno tekućine u svim fazama trudnoće sprječava dehidraciju.

Utječe li hidratacija na jutarnje mučnine?

Da. Kada su žene dehidrirane i ne mogu piti vodu zbog jutarnje mučnine i hiperemeze gravidarum (HG), liječnici mogu preporučiti sportske napitke s visokom razinom šećera i bez nutritivne vrijednosti. U najgorem slučaju može biti potrebna infuzija.

Dehidracija obično povećava mučninu, a pojačana mučnina je posljednja stvar koju želite tijekom bilo kojeg oblika jutarnje mučnine.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466LikesLikes
8,496SljedbeniciPratite
1,287PretplatnikaPretplati se