Stručnjaci upozorili: Uobičajena pogreška kod korištenja telefona može oštetiti vaš vid

Nije nepoznata stvar kako pretjerano korištenje uređaja poput televizora, mobilnog telefona ili računara, šteti našem vidu. Stručnjaci su sada upozorili na jednu uobičajenu grešku koja nam može naročito naštetiti.

Gledanje u sunce čak i na samo nekoliko sekundi može uzrokovati ozbiljno oštećenje očiju, a naučnici su sada otkrili i poveznicu korištenja telefona na osunčanim mjestima, što može dovesti do ozbiljnih posljedica za naš vid.

Gubitak vida ima niz uzroka, od kojih se mnogi mogu spriječiti. To su uglavnom katarakta, glaukom i refrakcijske pogreške.

UV svjetlo može uzrokovati nakupljanje tekućine koja dovodi do oticanja mrežnice, a ovaj zdravstveni rizik nedavno je istaknut u izvješću o dva pacijenta koji su pretrpjeli različite stupnjeve gubitka vida nakon što su u kontinuitetu par sati proveli koristeći mobilni uređaj na osunčanim mjestima.

Riječ je o dvije anonimne osobe, muškarcu u dobi od 30 godina i ženi u dvadesetima, čiji je slučaj podijelio časopis Journal of Medical Case Reports, upozorivši da korištenje telefona dok smo izloženi suncu može biti štetno za naš vid.

Naime, anonimna 20-godišnja pacijentica ostala je djelomično slijepa zbog buljenja u mobilni uređaj dok je boravila na plaži, dok se isto desilo i 30-godišnjaku koji je koristio svoj tablet sjedeći na osunčanoj terasi na skijalištu.

Kod muškarca, oštećenje od sunca u početku je rezultiralo poteškoćama u razlikovanju oblika na određenoj udaljenosti. Nakon što je doživio oštećenje, trudio se dva dana razabrati oblike. Srećom, unatoč trenutnom gubitku vidne oštrine, uspio se potpuno oporaviti.

Kod oba pacijenta ustanovljeno je da je djelomična sljepoća uzrokovana ozbiljnim oštećenjem mrežnice nakon izlaganja snažnom odsjaju sunca na zaslonu telefona te im je klinički dijagnosticirana solarna makulopatija.

Solarna makulopatija je stanje koje se obično javlja kod pacijenata koji su gledali izravno u sunce. Međutim, u spomenutom časopisu navodi se i kako u ovom slučaju gledanje u sunce nije moralo biti presudan faktor.

“Refleksiju sunčeve svjetlosti od zaslona treba razmotriti kao mogući faktor rizika za povećano sunčevo zračenje i posljedični rizik od solarne makulopatije”, rekli su.

Kako su objasnili, pojava je vjerovatnija u posebnim atmosferskim i geografskim uvjetima, pa tako na ovakvo stanje mogu utjecati vedro nebo ili velike nadmorske visine.

Kako spriječiti solarnu makulopatiju

Autori objavljenog članka preporučili su korištenje naočala s odgovarajućim filtrom za vrijeme korištenja uređaja u okruženjima gdje se smatra da je pojačano sunčevo zračenje.

Nošenje učinkovitih sunčanih naočala može blokirati UV zrake, ali budući da one dolaze iz više smjerova, jedna od preporuka je i nošenje šešira kako bi se dodatno zaštitili.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe