3.2 C
Bihać
Srijeda, 30 Novembra, 2022

Stručnjaci savjetuju: Kako se izboriti sa vrućinama pod maskom?

IZVORavaz.ba

Sve je češće pitanje kako se izboriti sa vrućinama pod maskom, a eksperti su s tim u vezi dali nekoliko korisnih savjeta i trikova.

Dr. Adil Sheraz, dermatolog koji radi u londonskoj NHS bolnici, za BBC poručuje da prvo što moramo uraditi jeste odabrati masku od pamuka ili čak bambusa. Hirurške maske, koji mnogi nose i koje su odlične za sprečavanje širenja virusa, nisu najbolja opcija ljeti za one koji se bore s vrućinom.

Dr. Sheraz ipak napominje da pamučne maske upijaju više tečnosti i mogu brzo postati vlažne, te sugerira da ponesemo i najmanje jednu rezervnu.

Boja maske također može pomoći. Ljeti se preporučije maska svijetle boje, jer tamne boje upijaju više svjetlosti i pretvaraju je u toplinu.

Pojedini stavljaju masku u frižider prije izlaska vani, a dr. Sheraz smatra da to nije dobro rješenje, jer pojedini mogu dobiti promrzline na licu.

Dr. Anil Budh-Raja, ljekar koji na klinikama u Birmingham i Chiswicku nudi konsultacije o njezi kože, sugerira da se peškir stavi u frižider, te koristi kao maska, ali napominje da peškir mora biti odgovarajuće veličine i mora se moći zavezati.

Dr. Sheraz savjetuje i da se izbjegavaju puder i uopće šminka ispod maske, jer, zajedno sa znojem, mogu začepiti pore na našem licu i napraviti nam novi problem. Pritom preporučuje da se koriste kreme za zaštitu od sunca i proizvodi za hidrataciju kože na bazi vode.

Vizir je uvijek dobra zaštita od virusa, ali ga na našoj glavi čuva traka, koja je naslonjena na naše čelo, dio našeg lica koji se najviše znoji, pa budite spremni na često brisanje ovog područja.

No, najvažniji savjet je da budete hidrirani. Svako od nas bi u u ovako vrelim danima trebao bi imati malu bocu s vodom uz sebe. Ako se plašite da popijete vodu zbog toga što morate skinuti masku, ne brinite, to ne predstavlja nikakav problem, samo dezinficirajte ruke prije skidanja maske i gledajte da ste na sigurnoj distanci od drugih.

Ljekari napominju da su maske već dio kulture u brojnim azijskim zemljama, u kojima je često izrazito vruće, te bismo i od njih mogli posuditi koji trik, nosite uz sebe mali ručni ventilator.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe