Stotine migranata u šatorima na granici Bjelorusije i Poljske: Napetost bi se mogla povećati

Stotine migranata bilo je u utorak u blizini bjeloruske granice s Poljskom na niskim temperaturama tokom noći dok je poljski premijer posjetio granicu, a dužnosnici su upozorili da bi se napetosti mogle povećati idućih dana.

Poljska je optužila Bjelorusiju da pokušava izazvati veliki sukob poticanjem migranata da pređu u Poljsku i Evropsku uniju.

Snimci koje je poljska policija objavila u utorak prikazuju šatore migranata i vatre na bjeloruskoj strani ograde od bodljikave žice.

Poljska granična straža rekla je Reutersu da je oko 800 ljudi noć provelo u šatorima s bjeloruske strane ograde, dok je oko 4.000 migranata u obližnjim šumama.

Glasnogovornik poljskih specijalnih službi rekao je kako procjene pokazuju da bi u Bjelorusiji moglo biti do 12.000 migranata.

Poljske vlasti zatvorile su u utorak službeni granični prijelaz s Bjelorusijom u blizini mjesta gdje su se hiljade migranata pokušale probiti dan ranije.

Poljska je rasporedila dodatne vojnike, graničare i policiju, dok je susjedna Litva rekla da bi mogla uvesti vanredno stanje na svojoj granici s Bjelorusijom.

Poljska policija objavila je u utorak na Twitteru da je noć bila mirna, iako je nakon sukoba u ponedjeljak na policijski automobil bačen kamen.

Poljski dužnosnik rekao je kako bi se napetosti mogle povećati idućih dana i da bi se u tom slučaju mogla prihvatiti dodatna međunarodna pomoć.

Zamjenik ministra vanjskih poslova Pawel Jablonski, u razgovoru za privatni Radio Zet, ponovio je da Poljskoj za sada nije potrebna dodatna pomoć granične straže EU Frontexa.

Očekuje se da će se danas ambasadori Evropske unije u Ujedinjenim narodima sastati kako bi razgovarali o napetosti na granici Poljske i Bjelorusije, javila je novinska agencija PAP pozivajući se na poljskog ambasadora u UN-u.

Bjeloruska državna novinska agencija Belta citirala je ministra unutarnjih poslova koji je rekao da nijedan migrant nije prekršio zakon.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe