Stotine migranata na snijegu, bez krova nad glavom vapi za boljim uslovima

IZVORklix.ba

Jutros je u BiH ponovo pao snijeg koji je dodatno otežao ionako lošu situaciju s kojom se suočavaju migranti u kampu Lipa nadomak Bihaća. S obzirom na to da su bez krova nad glavom, promrzli žive u nadi da će uskoro dobiti smještaj.
Iako su vlasti ranije najavile da će se raditi na adaptaciji i popravci kampa Lipa u kojem bi trebalo biti smješteno oko 900 migranata, ti radovi sporo teku i i nikakav veći pomak nije napravljen.

U narednim danima se najavljuju minusi i snijeg, a smještaja za nekoliko stotina migranata i dalje nema.

S druge strane, migranti noći i dane provode na otvorenom suočavajući se sa lošim vremenskim uslovima koje je danas pogoršao snijeg.

Mnogi od njih su promrzli usljed nemogućnosti da se zgriju u zatvorenim prostorima, ali i neadekvatne odjeće koja većini nije dostupna. Osim toga, u nekoliko navrata su zabilježeni i oni koji su prinuđeni kupati se vani na temperaturama koje su u nekim trenucima bile izuzetno niske.

Do prije neki dan su bojkotovali i hranu ne želeći je prihvatiti od Crvenog križa USK-a koji se trude svakodnevno praviti obroke za sve njih koji se nalaze na području kampa Lipa.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe