Stomatolog poslao važan savjet: “Prestanite ispirati vodom zube nakon pranja”

Već sigurno znate da je pranje zuba dva put dnevno osnova dobre dentalne higijene, ali jeste li znali da biste trebali prestati ispirati usta nakon pranja?

Ako je to i vaša navika, ništa strašno jer nas to većina radi, ali ta metoda i nije najbolja. Evo što o ovoj navici kaže stručnjak, dr. Edmond Hewlett, profesor stomatologije na UCLA.

Fluorid je važan sastojak paste za zube koji pomaže da caklina ostane tvrda i otpornija na kiseline koje uzrokuju karijes. Hewlett navodi kako se radi o najkvalitetnijem sastojku paste koji je jako efektivan pa pazite da se nalazi u vašoj pasti za zube.

Kada perete zube, čistite sve naslage od hrane i bakterije, a kada preskočite ispiranje paste nakon pranja možete računati na bolje djelovanje tog sastojka. Pričekajte oko 15 minuta nakon četkanja kako biste popili vodu.

Nakon pranja zuba, slina će sama očistiti ostatke paste pa ju nećete osjećati cijeli dan, piše Ordinacija.hr.

Ako ste tek sad čuli za ovaj trik, možda mislite da ste poništili sve učinke pranja zubi. Ali to nije istina. Hewlett kaže kako se ne morate zabrinjavati ako perete zube dva put u danu jer će važni sastojci i dalje ostati u usnoj šupljini i djelovati kao zaštitita. Ideja o neispiranju paste je samo korak dalje da bi pasta bila još učinkovitija. “Kada se mjeri količina fluorida u slini, ako se pasta ne ispire, njega ima više. Ali i ako usnu šupljinu ispirete, ništa se strašno neće dogoditi.

Ako nemate karijesa, nastavite koristiti pastu koja sadrži fluorid, a ideja da ispirete zube ili ne vjerojatno neće učiniti za vas puno razlike. S druge strane, kod osoba koje se često bore s karijesom, preskakanje ispiranja je vjerojatno dobra ideja.

Razlog za nastanak karijesa može biti i prevelika konzumacija šećernih napitaka, odabir krivih namirnica ili preskakanje pranja zubi.

Na pitanje, da li koristiti vodicu za ispiranje nakon pranja zuba, stomatolog odgovara:

“Možete, ali ako sadrži barem fluorid jer će efekt biti jednak, a ako ga ne sadrži onda je sve isto kao da ste zube isprali vodom.”

DODATNI SAVJETI ZA BOLJU HIGIJENU USNE ŠUPLJINE

  • Uvijek koristite mekanu četkicu, nikad tvrdih vlakana. Hewlett kaže kako bilo što nije mekano može oštetiti caklinu ali i zubno meso.
  • Nije važno čistite li koncem zube prije ili nakon jela ili nakon četkanja zubi, dokle god očistite sve ostatke hrane.
  • Ne morate agresivno prati zube kako biste ih očistili. Iako je to pravilo za pranje posuđa, zubima nije potrebna sila.
  • Nježno četkajte zubno meso s četkicom koja ima mekana vlakna kako biste spriječili razvoj bolesti desni.
  • Uvijek se konzultirajte s liječnikom kako bi vam dao personalizirane upute za njegu. On sigurno bolje razumije vaše dentalno zdravlje pa će znati dati i najbolje savjete.
Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe