5.3 C
Bihać
Petak, 8 Decembra, 2023

Štokholm zatražio pomoć od švedske vlade: Svi kreveti za intenzivnu njegu popunjeni

IZVORavaz.ba

Šef zdravstvene službe u glavnom gradu Švedske, Štokholmu, zatražio je pomoć vlade jer se gradske bolnice prebrzo pune pacijentima oboljelima od COVID-19 usred sve ozbiljnijeg novog vala infekcija, piše Bussines Insider.

Bjorn Eriksson, direktor zdravstvene zaštite za regiju Štokholma, rekao je u srijedu da su jedinice za intenzivnu njegu u regiji gotovo pune oboljelih od koronavirusa i zatražio od vlade da pošalje dodatne medicinske sestre i bolničko osoblje radi zbrinjavanja broja pacijenata s Covidom, navodi Reuters.

– Trebamo pomoć -, rekao je na konferenciji za novinare, prenosi Reuters, napominjući da su u krevetima za intenzivnu njegu trenutno 83 pacijenta. To više-manje odgovara ukupnom broju dostupnih kreveta za intenzivnu njegu.

Švedska je u borbi protiv koronavirusa odabrala jedinstvenu strategiju bez zatvaranja na početku pandemije, oslanjajući se umjesto toga na opušteniji pristup koji se temeljio na dobrovoljnim mjerama društvenog distanciranja.

Međutim, prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, zemlja je od 8. decembra zabilježila 7.200 smrtnih slučajeva povezanih s Covidom, što znači da ima jednu od najviših stopa smrtnosti po glavi stanovnika na svijetu

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe