3.4 C
Bihać
Četvrtak, 1 Decembra, 2022

Stoji li iza odlagališta italijanskog otpada u Bihaću mafija Ndrangheta? (FOTO)

Drvar, grad na zapadu Bosne i Hercegovine, ima nekog historijskog ponosa budući da je nekadašnji jugoslavenski lider Josip Broz Tito tu izbjegao napad SS trupa. Danas se govori o manje slavnom poglavlju tog grada, piše Tages Anzeiger.

Sumnjivi otpad porijeklom iz Italije je, osim u Drvaru, završio u Bosanskom Grahovu, Bihaću i Busovači, a spominje se 20 šlepera. Dozvolu za uvoz otpada firmi Krom reciklaža d.o.o. Drvar dalo je Federalno ministarstvo okoliša i turizma.

Problemi su nastali kada je otpad istovaren na više lokacija, za što nisu imali odobrenje, kao i zbog činjenice da nije uskladišten na okolinski prihvatljiv način te da operator upravlja otpadom bez nadzora.

Švicarski list Tages Anzeiger je, prema pisanju Al Jazeere Balkans, 29. jula objavio tekst s podnaslovom “Mali grad u Bosni postaje deponija korona otpada iz bolnica na sjeveru Italije – Da li iza toga stoji kalabrijska mafija?”

“Kako se moglo dogoditi da firma Krom reciklaža, koju su nedavno osnovala tri državljanina Srbije, dobije odobrenje za uvoz 8.000 tona otpada? Zašto je firma registrirana u Drvaru?”, pita se novinar Tobias Zick.

Na kraju članka navode da se u Italiji mjesecima povećava strah da kriminalne mreže žele iskoristiti krizu koronavirusa za otvaranje novih poslova, na šta je upozorila i tužiteljica za borbu protiv mafije Alessandra Dolci.

“Na parlamentarnom saslušanju u mjesecu junu tužiteljica za borbu protiv mafije Alessandra Dolci upozorila je da je kalabrijska Ndrangheta pokazala povećan interes za proširenje trgovine otpadom, posebno bolničkim otpadom”.

Klix.ba je početkom augusta objavio da firma “Krom reciklaža” Drvar ima rok od mjesec da tekstilni otpad koji je deponovan u Bihaću, Busovači, Kiseljaku i Grahovu deponuje na lokaciju Pasijaci i osigura njegovo spaljivanje.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe