11.6 C
Bihać
Srijeda, 4 Oktobra, 2023

Štite li maske napravljene kod kuće od koronavirusa?

IZVORklix.ba

Zalihe zaštitnih sredstava u SAD-u polako nestaju, pa su mnogi građani primorani da se sami snalaze, piše USA Today.

Milioni Amerikanaca šiju zaštitne maske od reciklirane tkanine i drugih materijala. Stručnjaci kažu da alternativne metode nisu dovoljno efikasne, ali mogu spriječiti širenje pojedinih klica. Ipak, maske iz kućne radinosti nisu dizajnirane spriječiti prenošenje koronavirusa.

“Jedina maska koju Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a priznaje kao efikasno zaštitno sredstvo je maska N95. Sve druge napravljene u kućnim uvjetima mogu služiti kao zaštita od dodira lica. Prilikom kašljanja i kihanja virus prelazi distancu od oko šest metara. Ako ste zdravi, maska nije od presudnog značaja za sprječavanje bolesti. Svi koji osjećaju simptome, trebali bi ostati kod kuće”, navodi pomoćnik Nacionalne garde New Yorka kapetan Michael Doyle.

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a savjetuje da je najbolja prevencija sprječavanje izloženosti virusu. To se prije svega odnosi na direktne kontakte između ljudi i socijalnu distancu. Također, trebalo bi izbjegavati dodirivanje usta, nosa i očiju, a jedna od najznačajnijih mjera prevencije je temeljno pranje ruku toplom vodom i sapunom najmanje 20 sekundi.

N95 maske

Riječ je o maskama koje prijanjaju uz lice i filtriraju najmanje 95 posto malih i velikih čestica u zraku. Preporučene su za upotrebu zdravstvenih radnika koji se bore protiv koronavirusa. Agencija za hranu i lijekove SAD-a navodi da ova maska čak i prilikom pravilnog postavljanja ne garantira potpunu zaštitu od infekcije.

Maske koje građani sami izrađuju podsjećaju na hirurške, ali ne zadovoljavaju N95 standarde.

“Maska ima ulogu kontrolirati širenje virusa i kontaminaciju okoline prilikom kašljanja i kihanja. Pacijenti kojima je potvrđena bolest ili sumnjaju da imaju COVID-19 moraju nositi zaštitne maske sve do odlaska u izolaciju.”

Centar za kontrolu i prevenciju bolesti SAD-a savjetuje da zdrave osobe ne moraju nositi masku, osim ako brinu o bolesniku.

“Zaštitne maske bi trebalo sačuvati, jer su potrebne medicinskim radnicima”, stoji u priopćenju organizacije.

N95 maske postaju deficitarna roba u SAD-u. Njihova cijena konstantno raste, a službenici se trude stvoriti zalihe koje su nužne medicinskom osoblju u bolnicama širom zemlje.

Pomoć privatnih kompanija

Pojedine tekstilne kompanije u SAD-u proizvode tkanine, a kupci koji žele šiti maske mogu ih donirati zdravstvenim ustanovama. Kompanija JOAAN objavila je tutorijal o pravilnoj metodi sastavljanja maske.

Neprofitna organizacija Flagstaff koristi reciklirani materijal za izradu maski. Aktivne su i male porodične kompanije koje šiju maske i besplatno ih dijele zdravstvenim radnicima. Službenici u Arizoni priopćili su pojedinim zdravstvenim radnicima da “neće dobiti maske, jer nisu rizična grupa”. Vlasnik jedne radionice odlučio je započeti proizvodnju maski, jer je čuo da medicinsko osoblje intenzivne njege neonatologije umjesto maski koristi marame.

Tekstilna kompanija Hanes prilagođava svoju proizvodnju za izradu maski, iako neće moći izrađivati one s N95 standardom.

“Izrađujemo maske od troslojne pamučne tkanine koje se mogu prati i ponovo upotrijebiti. Koriste se kada nema N95 ili kirurških maski”, objašnjava glasnogovornik kompanije Matt Hall.

Modni dizajner Christian Siriano radit će zaštitnu opremu nužnu za suzbijanje epidemije.

USA Today piše da Federalna agencija za upravljanje u hitnim situacijama ima N95 maske u rezervi, pa je počela njihova distribucija državama gdje su najpotrebnije. Mnoge lokalne bolnice strahuju da će zalihe biti razgrabljene.

Medicinski radnici nosit će khrurške maske koje ne mogu potpuno filtrirati ili blokirati širenje malih čestica u zraku nastalih uslijed kašljanja i kihanja.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe