Štite li maske i od onečišćenja zraka?

IAKO se većina ljudi slaže da su pomalo umorni od nošenja maski, a ne raduje ih ni pomisao da će ih možda morati nositi mjesecima, one su postale neizbježne. Ipak, postoji dodatna zdravstvena korist koju možda niste očekivali – maske bi vas mogle zaštititi od nekih zdravstvenih rizika kojima se izlažete udišući onečišćen zrak.

Prema American Lung Associationu, izlaganje zagađenom zraku povezano je s respiratornim problemima, kardiovaskularnim bolestima, pa čak i preranom smrću.

Popis stanja i bolesti povezanih s onečišćenjem zraka poprilično je dugačak. Za početak, taj popis uključuje astmu, rak pluća i malu porođajnu težinu dojenčadi. Ispostavilo se da maske zapravo nude neku mjeru zaštite.

Richard Peltier, izvanredni profesor znanosti o zdravlju okoliša na Sveučilištu Massachusetts Amherst, to je objasnio u razgovoru za Women's Health.

Štite li nas maske – N95, kirurške maske i platnene maske – od zagađenja kao i od covida-19?

“Ako govorimo samo o onome što nazivamo onečišćenjem okolišnog zraka – to je ono što izlazi iz tvornica i ispušnih cijevi automobila i kamiona – odgovor je da. Kada nosite masku N95, ona vas zapravo štiti od takve vrste izloženosti. Te maske rade prilično dobar posao filtriranja najmanjih čestica. Kad prijeđete na niskotehnološka rješenja – platnene maske ili kirurške maske – one često imaju vrlo mali učinak jer su čestice jako male i mogu proći ravno kroz ta vlakna kirurške ili platnene maske”, kaže Peltier.

Kako dalje objašnjava, istraživanje iz 2016. godine je pokazalo da platnene i kirurške maske blokiraju otprilike 15 do 30 posto čestica. Dakle, platnena maska ​​je bolja od nikakve.

Kada je riječ o onečišćenju, koje su razlike između platnenih maski, poput korištenja rupca, i kirurških maski?

“Nijedna od njih se ne prilagođava potpuno vašem licu. Kada duboko udahnete, čestice ili onečišćivači zraka često će proći kroz one male praznine na bočnim stranama obraza i na nosu. No ostavljajući taj aspekt po strani, ispada da su kirurške maske bolji odabir, a to je povezano s inženjerstvom samih tkanina. Tkanina u kirurškoj maski izrađena je od vrlo čvrsto ispletenih vlakana koja su zalijepljena. Ne možete vidjeti kroz kiruršku masku. Možete je držati na sunčevoj svjetlosti, ali ne možete vidjeti kroz nju. Dok s platnenom maskom, ako je podignete, možete vidjeti kroz nju. Dakle, što se tiče performansi, materijal kirurških maski filtrira bolje od platnenih maski”, smatra Peltier.

Postoji li opasnost da maska ​​bude pretijesno ispletena? Odnosno, da kroz nju ne prolazi dovoljno zraka?

“Vrlo me često kad objavim rad o maskama za lice pronađu teoretičari zavjera i optužuju me da ubijam ljude jer ih potičem da nose maske. Posebno je ove godine to pitanje duboko politizirano iz svih razloga, a to je dovelo do ovih ludih Facebook teorija: kako vam zbog nošenja maske može pozliti ili možete udahnuti previše ugljikovog dioksida. A to jednostavno nije istina. Bilo koji liječnik ili tehničar ili medicinska sestra će vam reći da maska zapravo nema utjecaja na njihovu uspješnost. Ako kirurg može operirati osam sati noseći masku za lice, bez ikakvih negativnih posljedica, i vi možete prošetati do trgovine i biti sasvim u redu”, zaključio je.

Dodaj komentar: [gs-fb-comments]

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe