6.4 C
Bihać
Četvrtak, 7 Decembra, 2023

Štićenicima centra za nezbrinutu djecu “Duga” potrebna je naša pomoć

Funkcionisanje ustanove “Duga” otežano je uslijed pandemije koronavirusa obzirom da i njemačke humanitarne organizacije, uslijed trenutne situacije, imaju manje sredstva namijenjenih ovom Centru, a stalno kasne sredstva odobrena od strane Vlade USK.

Uskraćene su im brojne dosadašnje aktivnosti uslijed pandemije kojima sui obezbjeđivali svoju finansijsku sigurnost, u Centru za nezbrinutu djecu „Duga“ u Kulen Vakufu i dalje se s punom pažnjom brinu o svojim malim štićenicima.

Vodi se briga o trenutno 18-ero djece uzrasta od šest mjeseci do šest godina, a da bi nastavili funkcionisati potrebna je veća podrška nadležnih institucija, jer ovaj Centar postoji već 21 godinu i to je dokaz da ova ustanova ima značajnu ulogu u zbrinjavanju najosjetljivijih kategorija društva.

Ovaj Centar se održava donatorskim sredstvima i sredstvima realiziranim putem brojnih aktivnosti. Pandemija koronavirusa uzrokovala je otkazivanje tradicionalne likovne kolonije i izložbu umjetničkih djela, koja se, zbog dosta boljih ponuda, prodaju na aukciji u Njemačkoj, a posredstvom bh. umjetnika iz Minhena i dugogodišnjeg prijatelja Duge, Milana Mihajlovića. Veći broj umjetnika iz BiH, izdvojio je svoja djela u ove svrhe, a ona će se u slučaju poboljšanja i stabilizacije stanja, naći na tržištu već naredne godine.

Ove godine izostala je i posjeta dijaspore koja je do sada velikodušno pomagala u donacijama raznih materijala.

Rad Centra sufinancira Vlada USK sa 42 i po hiljade maraka godišnje, ali sredstva konstantno kasne, te da nisu uplaćena ni za 2019. godinu.

U toku je izrada kalendara i novogodišnjih čestitki, čijom prodajom nadoknađuju jedan dio izdataka. Nadaju se da će se njihovom pozivu, uprkos teškoj ekonomskoj situaciji, i ovaj put odazvati ovdašnji privrednici i škole, te otkupiti pripremljenu ponudu.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe