13.6 C
Bihać
Nedjelja, 24 Septembra, 2023

Stav NGO-a: Objavljivanje imena osoba u izolaciji uzrokovat će više štete od koristi

IZVORklix.ba

“Upozoravamo javnost i nadležne štabove civilne zašitite u BiH da bi objavljivanje imena osoba kojima je određena mjera izolacije moglo izazvati etiketiranje, stigmatiziranje i eventualni poziv na linč, kako onih koji se te mjere ne pridržavaju, tako i onih koji je se pridržavaju”, poručuju iz Inicijative za monitoring evropskih integracija.

Podsjećamo da je nadzor nad osobama kojima je propisana mjera izolacije isključivo na nadležnim policijskim organima, a ne na građanima i građankama, komšiluku, porodici ili prijateljima.

“Ovakva mjera nema zakonsko utemeljenje koje bi uklonilo zaštitu ličnih podataka ili ograničilo pravo na privatnost u vezi sa zdravstenim stanjem osoba, te predstavlja kršenje Zakona o zaštiti ličnih podataka BiH, kršenje prava na privatnost kao jednog od osnovnih ljudskih prava, te kršenje entitetskih zakona o pravima pacijenata. Iako pojedina ljudska prava i slobode mogu u iznimnim vanrednim okolnostima biti ograničena ili suspendovana, takve mjere moraju proći test javnog interesa. Objavljivanje ličnih podataka u ovim okolnostima uzrokovat će građanima i građankama BiH i nadležnim institucijama više štete nego koristi. Prema podacima Ministarstva sigurnosti BiH, od ukupnog broja građana i građanki kojima su izrečena rješenja o kućnoj izolaciji, do sada je svega 2,8% kažnjeno zbog njihovog nepoštivanja. Posebno nas brine što bi ova mjera mogla dovesti do obeshrabrivanja građana i građanki koji imaju simptome koronavirusa da se jave nadležnim službama i podvrgnu testiranju, u želji da izbjegnu javnu stigmatizaciju i objavljivanje njihovog imena”, navodi se u reakciji.

Pružaju punu podršku svim nadležnim inspekcijskim i policijskim organima u BiH u obavljanju njihovih ovlaštenja u skladu sa zakonskim i drugim propisima, a koja uključuju redovni nadzor nad osobama kojima je određena mjera izolacije uz poštivanje njihovog prava na privanost i propisano sankcionisanje onih koji se te mjere ne pridržavaju.

Dodaj komentar:

POVEZANI ČLANCI

Najnovije

58,466FansLike
8,496FollowersFollow
1,287SubscribersSubscribe